zaterdag 10 februari 2007

De verrassing voor de juf


Delft – Wat hebben de 18de eeuwse Russische kunstschilder Anton P. Losenko en de ruim anderhalve eeuw later levende Amerikaanse kunstschilder Norman P. Rockwell gemeen? Zo op het eerste gezicht slechts de letter P. In het eerste geval staat die voor Pavlovich en in het tweede voor Percevel. Hun werk ziet er zo op het eerste gezicht heel anders uit.

Kain van Anton Losenko.

Het bovenste schilderij is van Losenko en het onderste van Rockwell.De Amerikaan is nog steeds erg populair in de Verenigde staten. Hij werd heel beroemd door zijn omslagtekeningen voor the Saturday Evening Post. De Russische kunstenaar was in zijn land ook heel populair. Hij was onder Catharina de Grote het hoofd van de afdeling historieschilders van de in 1757 opgerichte Academie voor de Schone Kunsten. De Rus studeerde daarvoor schilderkunst in Parijs en Rome. Hij is een echt neoclassistisch schilder die grote nadruk legt op staat, vaderland, geschiedenis en deugdzaamheid. Hij heeft de Russische schilderkunst decennia lang beïnvloed. De in 1978 overleden Rockwell is misschien wel één van Amerika’s braafste en ook geliefdste schilders. Hij woonde de laatste 25 jaar van zijn leven in het keurige plaatsje Stockbridge. Hij schilderde het vaak: de witte huizen, de groene lanen, de winkelstraat, de kerk, het stadhuis en niet te vergeten de keurige inwoners.

De verrassing van Norman Rockwell.

Hij was de lievelingsschilder van Ronald Reagan en Steven Spielberg. Zijn schilderijen van Stockbridge geven een perfect geconserveerd beeld van die tijd. Ze doen het nu ook heel goed op koektrommels en puzzels. Een lot dat hij overigens deelt met andere populaire schilders zoals Rembrandt en Vermeer. De voorliefde voor deugdzaamheid en vaderland is dan ook waarschijnlijk de overeenkomst tussen de beide schilders. Bij de een is het wat kneuteriger en kleinschaliger dan bij de ander, maar het thema is hetzelfde. Het leuke van de huidige digitale technieken is nu dat we de kunstwerken kunnen combineren en zo de overeenkomst aantonen. Het schilderij van de broedermoordenaar Kaïn van Losenko en de verrassing voor de juf van Rockwell lenen zich er goed voor. Het levert een schilderij op met een geheel nieuwe boodschap. Zo wordt het pas een echte verrassing voor de onderwijzeres. Klik hier maar eens om het te bekijken.

Geen opmerkingen: