vrijdag 2 februari 2007

Delft neemt fietser serieus


Delft – Fietsers worden in Delft serieus genomen. In een studentenstad zoals de onze zijn er meer fietsers dan elders. Dat betekent dat het vaak vol is met tweewielers op de weg. Dat heeft weer tot gevolg dat het vaak lastig is om je fiets ergens te parkeren. Iedereen moet zijn fiets kwijt en de ruimte is beperkt. Het is dus ook wat het parkeren van fietsen betreft een kwestie van eerlijk delen. Verstandig omgaan met de ruimte die er is. Het leidt soms tot verhitte discussies, maar we komen er altijd weer uit. Ik heb Engelse gasten vaak trots laten zien hoe wij hier met fietsers omgaan. Ze vaak jaloers op ons.

 Op de kruising van de Westlandseweg en de Reinier de Graafweg zorgt een wachttijdvoorspeller dat minder fietsers door rood licht rijden.

Nu is er opnieuw een noviteit in onze stad die het fietsen prettiger zal maken. Of liever gezegd het wachten aangenamer. Op de kruising van de Westlandseweg en de Reinier de Graafweg staat sinds enige tijd een wachttijdvoorspeller. Het apparaat bestaat uit 31 lampjes die langzaam doven tot het verkeerslicht op groen springt. Zo weet je als fietser precies hoe lang je nog moet wachten op groen licht. Uit onderzoek blijkt dat 30 procent minder fietsers door rood licht rijden als ze weten hoelang de wachttijd is. Ze ervaren de wachttijd op deze manier zelfs als korter. Het apparaat is overigens niet iets dat je exclusief in de Prinsenstad kunt vinden. Ook in Zwolle, Deventer en Amsterdam staan dergelijke wachttijdvoorspellers. Opnieuw blijkt hiermee dat de fietser in Delft serieus wordt genomen.

Geen opmerkingen: