vrijdag 14 februari 2003


No Bush


New York – Ik berichtte jullie al eerder over de oproep aan vrouwen om naakte te protesteren tegen de mogelijke oorlog van de Verenigde Staten tegen Irak. Men vindt dat elke methode om de aandacht van de pers te krijgen moeten worden aangegrepen. Wanneer in de VS mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen zo’n oorlog, trekt dat niet er veel aandacht. Vandaar dit aandachttrekkende initiatief. Direct na zonsopgang hebben ongeveer dertig vrouwen in het Central Park bij de Bethesda fontein hun naakte protest uitgevoerd. Zij lieten zich door de koude en de sneeuw niet van hun stuk brengen.

Ongeveer dertig naakte vrouwen liggen in de sneeuw van Central Park. Zij vormen de tekst No Bush. Ze noemen de actie ‘nude political action photo shoot’.

Rillend van de kou vormden de vrouwen met hun naakte lichaam het woord No Bush.
”Ik heb nog nooit deelgenomen aan een protestactie en zeker niet op een dergelijke manier. Ik vind het ontzettend cool”, zei Elizabeth Lorris Ritter, een veertigjarige huisvrouw, Wij waren erg kwetsbaar op deze manier, maar het is een krachtig en prachtig protest.”
Al snel trok de groep naakte vrouwen de aandacht van voorbijgangers en gemeentewerkers. Maar tegen de tijd dat parkwachters arriveerden, waren de vrouwen alweer volledig gekleed.
Zoals al eerder op ODD gemeld hebben vrouwen ook op andere plaatsen in de wereld op een dergelijke manier hun protest getoond.
De vrouwen zijn erg teleurgesteld over het feit dat zoveel Amerikanen nogal passief een oorlog tegen Irak accepteren als of het onvermijdelijk is.