vrijdag 7 februari 2003

Hema-worst wint Duitse harten


Wel eerst even opwarmen.Delft – Voor veel Nederlanders is de lekkers worst die van de Hema. Ik zie als ik op zaterdag even door het centrum loop op elk moment van de dag mensen met een broodje met Hema-worst het afhaalloket van het warenhuis verlaten. Het hangt wel een beetje van het weer af, maar de worsten van de Hema gaan er altijd in. Typisch Nederlands zou je zeggen. Daarin vergissen we ons. Eind vorig jaar opende de Hema twee warenhuizen in ons buurland Duitsland. Toch een land met een eigen worstcultuur zou je denken. Maar toch was de Nederlandse rookworst van het begin het op één na best verkochte product bij de twee Hema’s in Neuss en Mülheim. De worsten zijn zo populair dat ze in de eerste weken regelmatig uitverkocht waren. Er moest steeds halsoverkop extra worst uit Nederland worden aangevoerd. Bij de twee filialen worden wekelijks ongeveer 1500 worsten verkocht. Dat had men bij de Hema helemaal niet verwacht. ”Aanvankelijk wilden we de worst niet eens verkopen in Duitse Hema’s. We dachten dat te typisch Nederlands was.” vertelde Marcel Klösters, de landenmanager van de Hema . Pas op het laatste moment is de Nederlandse rookworst in het assortiment opgenomen. De beroemde Hema-worsten wachten op Duitse klanten.De verkoop vertoont nog steeds een stijgende lijn. Dat komt omdat de Hema’s nu demonstraties geven over hoe de worst moet worden gegeten. De Duitsers haalden de worst soms zo uit de plasticverpakking en aten hem rauw. Ik begrijp niet dat ze hem toen ook lekker vonden. Mij lijkt zo koude worst ronduit smerig. Hema-worst moet, zoals wij allemaal weten, voor gebruik twintig minuten worden verwarmd.
Er is zelfs een café in Neuss dat op de menukaart nu een broodje Hema-worst heeft. Het café verkoopt er gemiddeld zo’n kleine vijftig per dag.
Overigens zijn de worsten niet het meest verkochte artikel. Dat zijn de Nederlandse stroopwafels. Jullie zien het: de Nederlandse lekkernijen veroveren ons buurland. Hema heeft zo’n 260 winkels in ons land, 25 in België en de komende jaren moeten er nog 300 Hema-winkels bij komen in Duitsland. Ik hoop dat het er beter mee afloopt als met de Engelse Marks & Spencer in Europa. Die zijn na een aantal jaren weer verdwenen.

Geen opmerkingen: