zondag 23 februari 2003


Naar rechts richten


Catherine Zeta-Jones en echtgenoot Michael Douglas in een rechts georiënteerde zoen.Delft – Naar rechts richten riep de sergeant vroeger in militaire dienst. In al onze bewegingen lijken we geconcentreerd op rechts. Een wetenschappelijk onderzoek heeft daar nu ook zoenen aantoegevoegd. Tweederde van de mensen draait hun hoofd naar rechts bij het zoenen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat onlangs verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. In Duitsland, Amerika en Turkije heeft de Duitse psycholoog Onur Güntürkün 124 vrijende koppeltjes geobserveerd in stations, op luchthavens, stranden en parkings. Güntürkün, verbonden aan de faculteit Psychologie van de Duitse Ruhr Universiteit in Bochum, hanteerde strikte criteria: de personen moesten zich in een positie bevinden met hun gezicht rechtover elkaar, er moest contact met de lippen plaatsvinden en de personen mochten geen voorwerpen vasthouden - dat zou hun houding kunnen beïnvloeden.
De psycholoog stelde vast dat bij het geven van een zoen 80 personen hun hoofd naar rechts draaiden en 44 personen naar links draaiden. Dit komt neer op een verhouding van ongeveer twee tegen één. Deze asymmetrie in de houding gaat terug tot de eerste levensdagen, aldus Gütürkün. Tijdens de laatste weken in de baarmoeder en het eerste half jaar na de bevalling, hebben baby's de neiging hun hoofd meer naar rechts dan naar links te draaien. Deze tendens zet zich in het volwassen leven voort, zegt de Duitse psycholoog.
Nu ben ik helemaal niet zo wetenschappelijk, maar als een van de twee het hoofd naar rechts draait om te zoenen, dan draait de ander toch naar links. Of ben ik nou gek?