vrijdag 21 februari 2003


Modder verkoopt


Prinses Margarita, de oudste dochter van prinses Irene en petekind van onze vorstin, met haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn.Delft – Prinses Margarita, de oudste dochter van prinses Irene en petekind van onze vorstin, gooit in de media met modder naar haar tante, koningin Beatrix. Volgens het koninklijke nichtje wordt haar man Edwin de Roy van Zuydewijn onheus behandeld door zijn aangetrouwde familie. Ook haar vader Carlos Hugo de Bourbon de Parme neemt ze nog even mee in de interviews. In de tweede aflevering van deze familieroddel beweert de rancuneuze mevrouw nu dat koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander maandenlang niet met elkaar spraken toen de laatste bekend maakte dat hij zich wilde verloven met Máxima Zorreguieta. Ze meldt zelfs dat prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst al in de coulissen klaar stonden om het koningschap over te nemen als onze Prins van Oranje afstand van de troon zou doen ten gevolge van dit conflict. Margarita is echt goed op dreef. Ze bezoedelt ook nog even de naam van haar opa prins Bernhard. Ze beweert dat die al ruim twintig jaar een relatie heeft met zijn persoonlijke assistentie Cocky Gilles. Het liefje van de prins woonde gewoon in een appartement op Paleis Soestdijk, beweert de rancuneuze dame. Het laatste nieuws is nu dat Edwin de Roy van Zuydewijn een schadeclaim van tientallen miljoenen euro’s tegen het koninklijk huis voorbereidt. Dat beweert de Rotterdamse hoogleraar en advocaat W. Slagter.

Hoe gek het ook klinkt dit alles is op zichzelf geen nieuws. Als het nu niet zo cynisch klonk zou ik zeggen het komt in de beste families voor. Ik dacht alleen altijd dat dit soort moddergooierij in de Nederlandse pers niet zou verschijnen, domweg om dat Nederlanders nuchtere mensen zijn die daar niet in zijn geïnteresseerd. Ik weet – en met mij nog honderden andere mensen – nog wel wat verhalen over mensen uit het ‘Haagse circuit’. Allemaal privé zaken, die ons niet boeien, dacht ik.
Maar wat blijkt nu. De oplage van het weekblad HP/De Tijd, waarin de verhalen exclusief worden verteld, stijgt spectaculair. Onze landgenoten sprinten naar de krantenkiosk om de bladen aan te schaffen. De openbare bibliotheek moet de exemplaren van HP/De Tijd ‘beveiligen’ om te voorkomen dat ze worden meegenomen. En dat is nu precies waar het op uitdraait. De verhalen doen de vertelster geen goed en zijn slecht voor de koninklijke familie. Ruzie maken via de krant is het slechtste wat je kunt verzinnen. Het is maar voor een zaak goed: oplagecijfers van de krant. Ik vrees dat nu men bij de media ziet dat de verhalen worden gevreten men op zoek gaat naar nog meer moddergooiers. Modder verkoopt.