maandag 18 november 2002


Prinsenstad heeft weer een prins


De foto is helaas niet langer beschikbaar.Kabbelgat – De tijd van de carnavalsmuziek is weer aangebroken. Rond mijn verjaardag breekt dat feest altijd weer in volle hevigheid los. In Kabbelgat werd temidden van twaalfhonderd carnavalsvierders zaterdagavond op een grandioos feest de nieuwe stadsprins gekozen. Om elf over negen trad stadsprins zijne Doorluchtige Hoogheid Johan de Eerste, Kabbelaar de 26ste af. Pas om elf over elf, het zottentijdstip, wisten de Kabbelaars wie hun nieuwe prins is: Fred Nijs. Nadat hij zijn attributen, een keten, een mantel, een steek met veren en een staf met narrenkap had ontvangen, kreeg hij het woord. ”Ik ben een prins van weinig woorden”, bracht hij, zichtbaar ontroerd, uit.
Delft telt zes carnavalsverenigingen, alle aangesloten bij de Stichting Delftse Carnaval Viering (DCV). Dit overkoepelende orgaan kiest elk jaar een stadsprins.
De stadsprins promoot Delft in andere carnavalssteden en zorgt voor eenheid en saamhorigheid. Dat is belangrijk, want Delft is de grootste carnavalsstad boven de Moerdijk.

Ook in het Brabantse land was het weer carnavalsfeest dit weekend. Er zijn weer een heleboel nieuwe prinsen: Prins Fideelus in Klompengat, prins De BoerGondiër bij de Dwèrsklippels in Nuenen en prins Barcode Wim d'n Vierde bij de Kraaienvangers in Heeze. Duizel, Dommelen en Veldhoven kozen dit weekeinde ook hun prinsen. Ze luisteren naar fraaie namen, zoals Pyro en Caravano. Op het jaarlijkse prinsenbal in Someren werd ookal de nieuwe prins gepresenteerd. De 39e regent van de Meerpoel is de 51-jarige Twan Hoppenbrouwers. Michel Driessen is de nieuwe prins van Ganzegat, als prins Mies d’n Uurste. Bij De Pottenbakkers in Zeilberg werd zaterdagavond in Den Draai Harrie Koppens als nieuwe heerser over het Pottenbakkersrijk gepresenteerd. Onder het motto 'Het maakt niet uit hoe dat je bent, als je er maar bent' zwaait Prins Henk d'n derde komend jaar samen met zijn vrouw, prinses Marij, de scepter over De Heikneuters in Mariahout. In Helmond hebben ze vast ook een nieuwe, maar hoe die heet blijft nog even geheim.