vrijdag 10 mei 2002

Schrijvers kiezen Don Quichot als beste roman


Don Quichot is door Picasso bij de windmolens afgebeeld. Hij ziet in zijn verbeelding de molens voor reuzen aan en wordt tijdens zijn aanval neergesmakt door een van de wiekenOSLO - Honderd schrijvers hebben Don Quichot gekozen tot beste literaire werk in de geschiedenis van de wereldliteratuur. Het boek van Miguel de Cervantes (1547-1616) kreeg de voorkeur boven de werken van Homerus, Shakespeare en Tolstoj. Op de tweede plaats eindigde de roman Madame Bovary van de Franse auteur Gustave Flaubert.

Cervantes schreef Don Quichot, bedoeld als satire op de ridderroman, tussen 1605 en 1615. Het bekroonde boek gaat over een oude ridder die ronddoolt door La Mancha in Spanje. Don Quichot probeert heldendaden te verrichten voor zijn grote liefde Dulcinea. Zowel zijn geliefde als zijn ridderschap bestaan echter alleen in zijn verbeelding.
Schrijvers uit meer dan vijftig landen, onder wie Salman Rushdie, Milan Kundera, Carlos Fuentes en de Nobelprijswinnaars V.S. Naipaul, Nadine Gordimer en Wole Soyinka, gaven hun toptien van de beste en belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur. Hieruit werd een ranglijst van honderd boeken samengesteld. Don Quichot kreeg vijftig stemmen meer dan de nummer twee op de ranglijst. Een Noorse boekenclub organiseerde de `wedstrijd` om het lezen van klassieke literatuur te stimuleren.Geen opmerkingen: