woensdag 1 mei 2002

Morse's Jaguar brengt £53,000 op


John Thaw (inspector Morse) en Kevin Whately (seargeant Lewis) weerspiegelen in de fraai gepoetste lak van Morse's Jaguar Mark II. De auto bracht in een veiling £53,000 op.Londen – De Bordeauxrode Jaguar Mark II, ooit bestuurd door Tv-detective Inspector Morse, is gisteren op de Londense veiling Coys verkocht voor £53,000. De 42-jaar oude auto is wereldberoemd gemaakt door wijlen acteur John Thaw in zijn rol als inspecteur Morse. De auto, die in alle 33 afleveringen van de serie rondrijdt, werd verkocht door advocaat James Went, die de auto vorig jaar in een landelijke wedstrijd won.
De huidige koper is nog onbekend. De woordvoerder van de Londense veiling zei: "The car was sold to an English gentleman from Sunderland for £53,000 - it's the record that we have received for such a car,"
De beroemde auto heeft een zwart vinyl dak. De laatste aflevering waarin de auto voorkwam werd in Engeland uitgezonden in november 2000. Het was de episode waarin Morse overleed. In de dertien jaar dat de serie werd opgenomen, stond de Jaguar in een garage in Londen. Hij werd op een trailer vervoerd naar de filmlocaties.

'A beggar to drive'
Inspector Morse en seargeant Lewis.De heer Went vertelde toen hij indertijd tijdens een speciale bijeenkomst op Magdalen College in Oxford uit handen van de schrijver Colin Dexter de sleutels ontving van de beroemde personenauto dat hij van plan was om erin te gaan rijden. John Thaw beschreef de zescilinder Jaguar ooit als ”a beggar to drive”.
In de boeken van Colin Dexter reed Morse overigens oorspronkelijk in een klassiek Lancia. Toen de serie in januari 1987 op TV begon, werd er echter voor een Jaguar gekozen. Dexter veranderde toen het merk van de auto ook in zijn boeken. Dus ook in de herdrukken rijdt Morse nu in een Bordeauxrode Jaguar. Je begrijpt dat de drukken waarin de Lancia nog rondtoert bij liefhebbers erg gewild zijn. Colin Dexter vindt het wel jammer dat de auto nog steeds in particuliere handen is. Hij zei: “I would like to see it given to a car museum so people could go and look at it." Dat zal nu wel niet gebeuren. Daar is de auto nu te duur voor.
Geen opmerkingen: