maandag 6 mei 2002

Belgen kiezen voor monarchie


Filip & Mathilde met ElizabethBrussel – Wat houdt de Belgen bij elkaar? Wat is het cement dat België aan elkaar doet kleven? Iets meer dan de helft van alle Vlamingen denkt dat de monarchie hiervoor verantwoordelijk is. In Wallonië is dat zelfs bijna 70 procent. Dat blijkt uit een enquête van de Franstalige krant La Libre Belgique. Ruim zeventig procent van de Belgen is voorstander van de monarchie. Dit alles ondanks het wat sullige imago van kroonprins Filip.

Koning Filip I
De consternatie over het eredoctoraat dat prins Filip in februari van dit jaar in ontvangst mocht nemen van de Katholieke Universiteit van Leuven en de boosheid over de snelheidsovertredingen van zijn broer Laurent suggereerden dat de populariteit van het Belgische koningshuis tanende was. Niets is minder waar.
Maar de enquête meldt nog meer goed nieuws voor de 42-jarige kroonprins Filip. Sinds zijn huwelijk met prinses Mathilde en de geboorte van hun dochter Elizabeth, stijgt zijn persoonlijke populariteit ook. Een kwart van de Belgen vindt dat het nu wel tijd wordt voor koning Filip I. Dat was een paar jaar geleden nog anders. Men meende toen dat de niet al te intelligente Filip maar afstand van de troon moest doen ten gunste van zijn zus, prinses Astrid. Tegen de tijd dat prinses Mathilde net zo goed Nederlands spreekt als prinses Máxima, zullen ook de laatste Belgen wel om zijn.

Geen opmerkingen: