zaterdag 4 mei 2002

Britten kiezen aap tot burgemeester

Klik op de foto en bewonder de nieuwe burgemeester in vol ornaatHartlepool – Engeland is een koninkrijk en geen bananenrepubliek. Toch heeft het Brits stadje Hartlepool een aap tot burgemeester gekozen. Hij kreeg 603 stemmen meer dan zijn tegenstander van de Labour partij. Het gaat om Stuart Drummond, beter bekend als H'Angus the Monkey. De man verdient zijn brood als mascotte van de lokale voetbalclub: "Hartlepool United Football Club". In die functie loopt hij ook altijd in een apenpak. In datzelfde pak heeft hij ook campagne gevoerd voor de verkiezingen. Zijn verkiezingsleus was: “Gratis bananen voor alle schoolkinderen.”
Drummond is tot nu lokaal slechts bekend vanwege zijn idiote gedrag langs de velden. Als mascotte van de voetbalclub werd hij twee keer door de politie opgepakt tijdens uitwedstrijden. In een wedstrijd in Scunthorpe maakte hij suggestieve heupbewegingen tegen een vrouwelijke steward en in Blackpool deed hij dergelijke bewegingen met een opblaaspop. Hoe de 28-jarige nieuwe burgemeester de vergaderingen van de gemeenteraad zal voorzitten is me een raadsel. Hij doet het in ieder geval niet gratis. De burgemeester van Hartlepool verdient £53.000 per jaar.
Uit de tijd van Napoleon
Van de inwoners van Hartlepool wordt beweerd dat ze ten tijde van de oorlog met Napoleon een aap hebben opgehangen omdat ze het dier er van verdachten een spion voor de Fransen te zijn. Ze namen dus al eerder massaal een vreemde beslissing. De nieuwe burgemeester vindt het zelf allemaal heel normaal. Hij zei voor de BBC:”I am just a normal guy off the street, listening to the views of the public and I am the voice of the public," Ook in Downing Street reageerde men nogal slapjes op de ‘monkey business’. De woordvoerder van Blair zei:”It is only to be expected that new faces come to the fore.” Ja zo lust ik nog wel een banaantje.


Het team van Hartlepool hielp ook mee in de campagne

Geen opmerkingen: