maandag 18 juni 2007

Straks koffiedrinken in de Zijworm


Delft – Het pand op de hoek van de Oude Langendijk en de Markt is in oude luister hersteld. Het uit 1903 daterende pand draagt weer trots de naam ‘De Zijworm’. Het volledig gerestaureerde pand behoort tot de Delftse monumenten. Ook de twee sectil-tegelpanelen met de opschriften ‘De Zijworm”en “Brood en Beschuitbakkerij’ zijn helemaal gerestaureerd. De beide panelen zijn aan het eind van de negentiende eeuw door de Porceleyne Fles ontworpen en vervaardigd. Na de restauratie zijn het twee van de nog weinige tegelpanelen die Delft heeft.

De panden op Markt 19 en 21 hebben door de eeuwen heen diverse namen gehad. De huidige officiële naam van nummer 21 is ‘De Zijworm’. Zo heette de luxe broodbakkerij uit 1805, die hier eerder stond. In 1765 stond het pand ook bekend als ‘Het Ghulden Schilt’. De naam voor Markt 19 is ‘De III Vergulde Acoleyen’.

Voordat dit pand hier verrees, bevond zich hier tot aan het eind van de negentiende eeuw het mantelmagazijn De Duif. Die werden vervangen door nieuwe panden naar een ontwerp van de Delftse architect C.L.J. Kersbergen. De eerste steen voor deze nieuwe panden werd gelegd op 8 juni 1900 door de vier jaar oude A.W. Unger. De plaquette is – vlak boven het water van de gracht – nog steeds te zien. De bouw duurde tot 1903. Na de oplevering kwam mantelmagazijn De Duif terug op nummer 19 en werd op nummer 21 de brood– en beschuitbakkerij van de firma Unger gevestigd. De Duif bleef er tot 1912 en verhuisde toen naar de Voorstraat. De brood- en beschuitfabriek nam de vrijgekomen ruimten in gebruik. De bakkerij heeft het op deze locatie volgehouden tot 1961.

 Het duurde wel even voor de oprichters van de CoffeeCompany buiten de hoofdstad durfden te kijken. Tien jaar geleden begonnen Dick de Kock en Rick Bekkema hun eerste koffiewinkel in Amsterdam. Vandaag telt de hoofdstad tien vestigingen. Voor veel Amsterdammers is de koffie van Bekkema en de Kock, die ooit begon bij Douwe Egberts, al een begrip.

Toen ze daar vertrokken, kwam er een fotograaf in het grote pand. Fotografen zijn er gebleven tot 2006. Het aantal fotozaken in de binnenstad – ik denk mede dankzij de digitale ontwikkelingen – nam toen verder af. Er volgde een grote restauratie die nu dan is voltooid. Het pand krijgt weer een nieuwe bestemming. Het Nederlandse Starbucks-alternatief; de Amsterdamse CoffeeCompany gaat zich hier vestigen. Het bedrijf heeft al tien vestigingen in onze hoofdstad, maar opent nu ook in het hartje van Delft een luxe koffietent. Daar zullen de bewoners van de studentenwoningen boven de ‘De Zijworm’ wel blij mee zijn. De studenten zijn immers de enigen die al die wijzigingen hebben overleefd. Zij zijn er nog steeds en zullen wel blij zijn met een heerlijk meeneemkopje koffie.

Geen opmerkingen: