vrijdag 1 juni 2007

Neestemmers stemmen toch in België


Brussel – Politiek is een vermakelijk bedrijf. Dat geldt voor de politiek in elk land, maar zeker voor de politiek in België. Onze zuiderburen zijn op weg naar het einde.
Net zoals dat is gebeurd in Tsjecho-Slowakije zal ook België onvermijdelijk uiteen vallen. Er rest dan een Frans en een Nederlandstalig deel. De verwijdering tussen de taalgroepen gaat steeds sneller en is een voorteken van de opdeling. Ik volg het met interesse. Toch ontwaar ik in de campagnes voor de senaatsverkiezingen van 10 juni ook wel de nodige humor.

Spreker heeft ondersteuning nodig.

Belgen zien kans om zichzelf niet al te serieus te nemen. Zo dook in Wallonië een nieuwe nostalgische partij op met de naam ‘Mouvement du Retour’. De beweging opende ook een eigen website. Het is echt de moeite waard – ook als je geen Frans spreekt – om deze site eens te bekijken.

Tania Derveaux biedt de kiezers aparte keuzes .

En dan is er Tania Derveaux. Zij biedt de kiezers de mogelijkheid om in plaats van blanco dit keer ook NEE te stemmen. Nee is een politieke protestpartij die voor het eerst mee doet aan de nationale verkiezingen. De protestbeweging maakt er een vrolijke boel van. Tania belooft de kiezers in de campagne om uit de kleren te gaan voor 400.000 banen. Zij noemt dat jobs. Later deed ze daar nog eens 40.000 blaasbanen bij. Zij noemt dat blow jobs.

 Tania Derveaux biedt de kiezers aparte keuzes.

Of dat extra banen zijn of dat die bij die eerste 400.000 moeten worden gerekend, werd me niet duidelijk. De lijsttrekker (niet dubbelzinnig bedoeld) wil de kiezers kennelijk niet kopschuw (ook al niet dubbelzinnig bedoeld) maken. Wellicht moeten zij hun blow job ophalen in Second Life. Wel werd me duidelijk wat er met de neestemmen gebeurt. Er komen geen mensen op die gekozen plaatsen te zitten. Als de partij zetels krijgt bij deze verkiezingen zullen de zetels leeg blijven staan in de senaat. Dat betekent dat er dus eigenlijk niks gebeurt. Slechts het aantal effectieve kamerleden daalt. En ik begreep het al niet meer toen in ons land een partij voor de dieren werd opgericht.

Geen opmerkingen: