zondag 11 februari 2007

Chocolade maakt gelukkig


Delft – Veel mensen smelten voor chocolade. Chocolade is onweerstaanbaar. Het doet wat met je: chocolade maakt gelukkig. Dat komt door de stof “fenylethylamine”, die van nature in chocolade zit. Deze stof stimuleert de hersenen op een positieve wijze. Chocolade maakt dus echt gelukkig! Dat is een mooie eigenschap van chocolade. We staan er wellicht niet zo bij stil als we weer eens zijn gezwicht voor de verleidelijke smaak van chocolade, maar we mogen de producenten wel dankbaar zijn. Er komt nogal wat voor kijken voordat je van de rijpe zaden van de cacaoboom uiteindelijk een eetbaar stuk chocolade hebt vervaardigd. Dat productieproces is behoorlijk complex. De cacaoboon moet worden gemalen. Daarna moet de producent de zuurgraad veranderen, er moeten vet, cacaoboter en allerlei andere ingrediënten aantoegevoegd worden. Dan moet de aldus verkregen massa gemengd, geperst, verhit, afgekoeld en weer verwarmd en tenslotte gegoten worden. Dat hoeft gelukkig allemaal niet met de hand te gebeuren. Daar zijn hele goede machines voor.

Corien eet alleen nog maar slaafvrije chocolade.

Gelukkig maar anders zou jullie stukje chocolade niet te betalen zijn. Ook de personeelskosten zijn laag. Veel van onze chocolade komt van de plantages in Afrika: Ghana, Ivoorkust en Burkina Faso. Daar heersen nog vormen van slavernij. Maar als je weet dat je heerlijke stukje chocolade niet fatsoenlijk wordt geproduceerd, verliest het wel zijn smaak en maakt het in ieder geval mij niet gelukkig meer. En zeker de werkers in Afrika niet. Maar er gloort hoop aan de chocoladehorizon. Journalist Teun van de Keuken brengt samen met de ideële organisatie Max Havelaar zelf een chocoladereep op de markt: Tony’s Chocolonely. Het is een 100 procent slaafvrije reep. Gesteund door een tv-spot die elke dinsdagavond in het consumentenprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’ is te zien, loopt de verkoop goed. Hij zet inmiddels 150.000 repen per jaar om. Kijk daar word ik nu gelukkig van.

Geen opmerkingen: