vrijdag 23 september 2005


Argentijn populair bij kardinalen


De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio.Delft - De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio zou wel eens de volgende paus kunnen worden. Die conclusie trek ik uit een artikel in het Italiaans tijdschrift ‘Limes’. Het is geschreven op basis van een dagboek dat een anonieme gebleven kardinaal bijhield op het conclaaf van afgelopen april.
Daaruit bleek dat de Duitser Joseph Ratzinger niet met algemene stemmen was gekozen, zoals velen dachten, maar dat de Argentijn het hem nog lastig maakte. Bij de voorlaatste stemming kreeg die zelfs meer dan eenderde van de stemmen.
Ratzinger werd na vier stemronden gekozen als opvolger van Johannes Paulus II. Dit duidde, dacht men algemeen, op een bijna unanieme voorkeur voor de Duitse kardinaal. Uit een artikel in het Italiaanse tijdschrift blijkt dat Ratzinger weliswaar vanaf de eerste stemronde de meeste stemmen achter zich kreeg, maar dat de voorkeur voor Bergoglio met de stemming steeg. Bij de derde ronde kreeg de Argentijn 40 kardinalen achter zich, één had de voorkeur voor de Colombiaan Castrillon en 72 mannen stemden op Ratzinger. Vermoedelijk gaf Bergoglio na deze stemming zijn kandidatuur op. Hij was denk ik bang dat zijn blok aan stemmen zou kunnen leiden tot een patstelling. Er is immers een tweederde meerderheid nodig om paus te worden.
De aartsbisschop van Buenos Aires woont in een eenvoudig appartement, geeft zelden interviews, reist bij voorkeur met het openbaar vervoer en draagt zelden het kardinaalsrood. Bergoglio studeerde aanvankelijk voor technisch chemicus en koos pas daarna theologie. Vier dagen voor zijn 33-jarige verjaardag werd hij als jezuïet tot priester gewijd. Als de reconstructie van het Italiaanse blad klopt, is de uitslag van het volgende conclaaf – als dat niet te lang op zich laat wachten – niet zo moeilijk te voorspellen. Bergoglio zou dan niet alleen de eerste Zuid-Amerikaan, maar ook de eerste jezuïet zijn die paus wordt.

Geen opmerkingen: