zondag 1 mei 2005


Trommels, toeters en tapas


Anne-Sofie en Nellie op het Doelenplein.Delft – Het was feestelijk en druk tijdens de viering van Koninginnedag in Delft. Net als koningin Beatrix hadden ook wij een vol programma op deze zilveren jubileumdag. Na de koffie fietsten we – Nellie, Pieter Jan, Anne-Sofie, Corien en ik – naar de feestelijkheden. Zodra we het centrum van de stad naderden, hoorden we de trommels al boven de huizen uit. Bij de Westvest moesten we al afstappen. Het was te druk om verder te peddelen. We parkeerden de fietsen in onze ‘eigen’ museumstalling. Dat was maar goed ook, want in de straatjes en steegjes naar het centrum stonden de fietsen drie dik tegen de muur. Voordat we ons in het gewoel van de vrijmarkt stortten, lokte het geluid van de trommels ons naar het
Orange Sun festival
op het Agathaplein. We genoten daar van spectaculaire dansen en de opzwepende klanken van de grote drums. Daarna begon het slenteren. We kwamen langs de kleedjes waarop kinderen, geholpen door ouders en grootouders, hun waren hadden uitgestald. Ze prezen ons de spulletjes aan of probeerden ons over te halen om ons gezicht te laten kleuren. Hoewel de rood-wit-blauwe oren er prachtig uitzagen, weerstonden wij de verleiding en wandelden door.
Corien op de terrasboot van Barcelos.Op het Oude Delft bij een feestelijke en vrolijke bijeenkomst van studenten toastten we voor hun sociëteit met oranje bitter op onze jubilerende vorstin. De feestelijkheden verliepen overal vlekkeloos. Alleen Anne-Sofie moest een tegenslag incasseren. Terwijl ze via de telefoon aan haar vriend Robin uitlegde hoe gezellig het was in de Prinsenstad begaf de accu van haar mobieltje het. Het apparaatje zweeg. In de telefoonwinkels die we na deze domper bezochten, was er bovendien geen nieuwe accu voorradig. Uiteindelijk zat er maar een ding op: een nieuwe telefoon kopen. Daarmee kon de telefonische band gelukkig weer worden hersteld en konden we verder op onze tocht langs de oranje activiteiten in de Delftse binnenstad. Via de Markt en de Beestenmarkt gingen we op weg naar de Koninginnekermis op de Paardenmarkt. Op de terrasboot van het Spaanse restaurant Barcelos aan de Verwersdijk streken we eerst nog even neer voor een drankje. Het was er erg gezellig en voordat we het wisten maakten we een ontdekkingsreis door de menukaart en zaten we aan een heerlijke tapas maaltijd. Het was zodoende al avond toen we bij de Koninginnekermis aankwamen.
Voordat Nellie, Pieter Jan en Anne-sofie weer naar huis gingen, zagen ze op het tv-nieuws ook nog even dat met behulp van de prinsen Willem-Alexander, Friso en Constantijn, een wereldrecord koekhappen was gevestigd in Scheveningen. Het 25-jarige regeringsjubileum van onze vorstin is dus niet alleen in Delft, maar ook elders op traditionele wijze gevierd.

Geen opmerkingen: