vrijdag 13 mei 2005


Op bezoek in het Siebold huis


Leiden – Regelmatig bezoeken Nella en ik één van de musea in onze regio. Onlangs was dat het Siebold Huis. Dit staat aan het Rapenburg 19 in Leiden. Bij het vooraf bestuderen van de informatie die internet kan bieden, was ik verrast te lezen dat dit huis in de 16de en 17de eeuw door voorouders van mijn moeder is bewoond. Één van onze voorouders is Willem Paets ( 1596-1669). Als burgermeester van Leiden gaf hij opdracht voor de bouw van de classicistische achtergevel. Als je op de foto van de voorgevel klikt, kun je deze achtergevel bekijken.

Klik op de foto en bekijk de achtergevel.

In 1796 werd het huis verhuurd aan de Duitse arts Philip Franz von Siebold. Deze Von Siebold was een arts in dienst van het Nederlandse leger en jarenlang gestationeerd op een kunstmatig eiland voor Japan. Omdat hij als buitenlander geen geld van de Japanners mocht ontvangen, kreeg hij erg veel geschenken van zijn Japanse patiënten. Zo ontstond zijn fascinatie voor die cultuur. Hij trouwde bovendien ook met een Japanse. Toen hij uiteindelijk door het Nederlandse leger werd teruggehaald naar Nederland had hij een verzameling van 30.000 voorwerpen. Die moesten allemaal een plek vinden in zijn huis aan het Rapenburg. Het huis was daardoor zo vol dat hij zelf ging wonen in het huis “Nippon” aan de Lage Rijndijk.
Sinds een paar jaar is het huis opnieuw ingericht als museum voor de Von Siebold collectie. Niet alle stukken te gelijk, maar in een wisselende samenstelling. Het is zodoende de moeite waard om er meerdere keren op bezoek te gaan. En kijk dan niet alleen naar de collectie, maar vergeet dan niet ook oog te hebben voor het geweldig gerestaureerde pand en geniet op een bankje in de achtertuin van de gevel die Willem Paets liet bouwen.


Een bijdrage van Martien

Geen opmerkingen: