vrijdag 20 mei 2005


(Ge)noten


Jeroen Krabbé als Salieri en Marc-Marie Huijbregts als Mozart.Amstelveen – Afgelopen dinsdagavond ben ik samen met Nella naar een try-out van Amadeus geweest in de schouwburg van Amstelveen. Nu is het niet de bedoeling om jullie met al mijn theaterbezoeken lastig te vallen. Maar deze verdient toch wel een uitzondering. Het stuk gaat het komende theaterseizoen door Nederland en begint op 9 oktober met de première in Rotterdam.
De hoofdrollen worden gespeelt door Jeroen Krabbé als Salieri en Marc-Marie Huijbregts als Mozart. De meeste van ons zullen Jeroen Krabbé kennen van de film of als regisseur, maar als acteur op het toneel is hij lang niet meer gezien. Hij laat in dit stuk heel goed zien dat hij dat nog niet verleerd is en zet een prachtige, maar wel wat jong ogende, Salieri op het toneel. Maar ook zijn tegenspeler, de altijd giechelende komiek Marc-Marie Huijbregts, is geweldig. Een betere acteur voor de rol van Amadeus is er op dit moment in Nederland denk ik niet te vinden. Ik vind het een magnifieke combinatie.
Ook de muzikanten die bij dit stuk niet gemist kunnen worden zijn een vermelding waard. Zij moeten niet alleen de instrumenten bespelen, maar ook acteren en de opera’s zingen. Zo speelt de cellist Carel Alphenaar de rol van de keizer. Dit stuk is beslist een aanrader.

Een bijdrage van Martien

Geen opmerkingen: