maandag 13 september 2004


Fruitige verpakking is te sexy


Wat zijn deze vruchten aan het doen?Freiburg – Met de uitdrukking ”A dirty mind is a joy forever” bedoelden wij vroeger op school juist het tegenover gestelde. Wij gebruikten het omdat het vaak juist de moraalridders zijn die meer achter dingen zoeken dan er is. Ik moest er aan denken toen ik hoorde dat studenten van een Rooms Katholieke school in Freiburg hadden geklaagd over de verpakking van Haribo. De studenten van het St. Blasien Jesuit College vinden de verpakking ”schokkend en schaamteloos”. Zij zien in de plaatjes zaken als geslachtsgemeenschap, fellatio en cunnilingus. In een brief aan de firma Haribo schreven zij: ”Het is onverantwoordelijk om kinderen te confronteren met dergelijke pornografische afbeeldingen.”
Ik heb de verpakking ook eens bestudeerd. Het zijn prachtige frisse kleuren geel, rood en groen. Ik zag vrolijke citroenen, limoenen, aardbeien, kersen en sinasappelen. Ik geef onmiddellijk toe dat de vruchten niet gekleed zijn. Het zijn blote vruchten. Ik heb daar geen moeite mee. In de supermarkt zie ik niet anders en het brengt me niet op seksuele gedachten. Wat zijn deze vruchten aan het doen?.De vruchten zijn inderdaad aan het stoeien. Dat is inderdaad wat moeilijk voor te stellen. Bij mijn groenteboer liggen de vruchten doodstil in hun mandje. De Duitse studente zien heel andere dingen. Zij schrijven opgewonden:” De citroen is duidelijk als vrouw afgebeeld en heeft wel heel erg veel plezier en geniet zeer van het stoeien. Het is duidelijk dat de twee vruchten gemeenschap hebben.”
De directie van Haribo heeft de plaatjes weer eens goed bekeken en geeft nu toe, dat de tekeningen er wellicht ”sexy” uitzien. Maar zeggen ze erbij, wij hebben nog nooit een dergelijke klacht ontvangen. De voorlichter van de snoepfabrikant zeg:” De nieuwe verpakking is duidelijk veel fruitiger dan de oude. Wij hebben verder geen klachten over de tafereeltjes. Juist het tegenover gestelde. De nieuwe verpakking wordt overal heel positief ontvangen”
Wat vinden jullie? Is de verpakking schokkend en schaamteloos? Gebruik de mailknop hiernaast en laat me eens weten wat jij er van vindt.


Geen opmerkingen: