vrijdag 10 september 2004


Design-classic naar erfgoedroute


De Routemaster in het Londense straatbeeldLonden – Als jullie nog nooit een ritje hebben gemaakt in de Routemaster, de rode dubbeldekker met het open achterbalkon met conducteur, dan is het nu bijna te laat. De bekende rode bus verdwijnt uit het straatbeeld van Londen. Op negen routes zijn de Routemasters het afgelopen jaar verdwenen. De zeven laatste routes komen volgend jaar aan de beurt.

De Routemaster maakt na vijftig jaar plaats voor grotere, gesloten dubbeldekkers. Daarmee verdwijnen ook de krappe bankjes en het langs het plafond gespannen touwtje waar je aan moest trekken voor de stop-bel. In plaats daarvan komt er nu luchtvering en veel meer en toch geruisloze pk's. Ook de conducteur is verdwenen. Op de nieuwe bussen controleert de chauffeur ook de kaartjes.
Met de laatste 300 Routemasters (van de 7.000 stadsbussen) verdwijnt een design-classic uit het stadsbeeld. De Routemaster verscheen voor het eerst in 1954 op straat. Het ooit grensverleggende ontwerp van aluminium is nu verouderd. Ze zijn te klein.
Het open achterbalkon is een van de belangrijkste redenen dat de Routemasters worden afgevoerd. Want na een misstap verongelukken jaarlijks drie mensen. Bovendien zijn de bussen nauwelijks te gebruiken door gehandicapten en Europese regels dwingen het openbaar vervoer per 2006 volledig geschikt te zijn voor rolstoelgebruikers. Toch is een ritje in de klassiek bus wellicht toch nog mogelijk. Londen’s burgemeester Ken Livingstone beloofde dat er een 'erfgoedroute' in het centrum komt, waar een stuk of tien Routemasters blijven rijden. Dat wordt eerder een toeristische attractie dan een echte buslijn. De honderden afgeschreven bussen zijn te koop: vanaf 2.000 pond heb je er al een.

Geen opmerkingen: