vrijdag 3 september 2004


Falkirk Wheel


 Anne-Sofie filmt en Marlotte houdt de paraplu vast.Falkrik – Nu we toch zo lekker bezig zijn hierbij een foto van het - zo bleek ter plekke - wereldberoemde 'Falkirk Wheel'. Ik nam de foto in Schotland uiteraard bij het plaatsje Falkirk (halverwege de plaatsen Stirling en Edinburgh).
Voor de duidelijkheid: Het Falkirk Wheel staat voor een enorme stalen constructie van ruim 35 meter hoog en is bedoeld om boten van het Forth & Clyde Canal (vanuit Glasgow) naar het 35 meter hoger gelegen Edinburgh's Union Canal en omgekeerd (of tegelijk!!) over te hevelen. Duidelijk dat hiermee de steden Glasgow en Edinburgh middels vaarwegen met elkaar verbonden werden. Voor de duidelijkheid: in het verleden kon dat ook al, echter waren er toen maar liefst elf achtereenvolgende sluizen nodig om de boten over te hevelen. Zeer indrukwekkend allemaal.
Inmiddels is dit Falkirk Wheel uitgegroeid tot een enorme toeristische attractie.
 wereldberoemde 'Falkirk Wheel'.Grappig om te zien waren de boten die achtereenvolgend gebruik maakten van de constructie. Eigenlijk hebben we alleen rondvaartboten gezien, afgeladen met toeristen uit allerlei landen. Allemaal wilden ze blijkbaar (tegen betaling van 8 pond) de trip naar boven meemaken. Daarna kregen ze een kleine rondvaart en maakten de trip terug naar beneden.
Op de foto zie je Anne-Sofie die fanatiek het spektakel filmt. Daarachter Marlotte met paraplu om de camera regenwater vrij te houden. Marlotte draagt een Schotse kilt. Zij kocht de kilt in een speciaal winkeltje in Edinburgh. Het zijn de tartankleuren van de Guard van Edinburgh Castle. Verder op de foto op de achtergrond een replica van de ‘Charlotte Dundas’, een van de eerste 'stoomboten'. De originele is destijds ook in deze omgeving gebouwd. Op de andere foto het Wheel in werking.

Een bijdrage van Ad

Geen opmerkingen: