zaterdag 5 juli 2003

Door het oog van de media


Neem plaats op een van de stoeltjes van deze sculptuur en het water stroomt direct onder je stoel vandaan Middelburg – Er valt in het algemeen veel te zeggen voor Middelburg. We hebben er tijdens de vakantie in onze jeugd heel wat voetstappen neergelegd. Deze week stond het weer op ons lijstje. Deze sculptuur stond in onze tienertijd nog niet voor het bordes van het fraaie stadhuis. Het nodigt uit om op te gaan zitten. Zodra je dat doet, loopt er een straaltje water onder je stoel uit. Recht het riool in. Leuk voor een foto.

We waren ook voor andere dingen naar de Zeeuwse hoofdstad gekomen. Het Zeeuws Museum dat in deze stad haar domicilie heeft, heeft deze zomer een bijzondere tentoonstelling over de watersnoodramp uit 1953. Een tentoonstelling die mijn bijzonder belangstelling had omdat het de landelijke en regionale verslaggeving van de ramp in 1953 en van de herdenkingen in 2003 via de media in een kritisch perspectief plaats. We zagen foto’s, fragmenten van filmjournaals en televisiefilms en luisterden naar radiorapportages gemaakt in de dagen direct na de watersnoodramp. Heel bijzonder is dat je zelf door een aantal unieke oude boeken en tijdschriften uit die tijd kan bladeren. Er is in vijftig jaar veel gebeurd op het gebied van de media. In 1953 was de radio het belangrijkste medium. Nederland zat in de eerste dagen na de overstroming aan de radio gekluisterd. Sommige kranten wisten op 1 februari, de dag na de ramp, al een speciale editie uit te brengen. De televisie stond nog in de kinderschoenen. Nu zijn we gewend overal direct beelden van de krijgen. Denk maar eens aan de beelden van 11 september. Toen was dat anders. Niet de televisie, maar de dagbladpers had de primeur van de eerste beelden. Bekende fotografen, zoals Cas Oorthuys en Ed van der Elsken waren de eersten die de ramp in beelden vastlegden. Op de tentoonstelling waren ze weer te zien. We vonden het heel indrukwekkend.

Mocht je in de buurt van Middelburg komen. De tentoonstelling loopt nog tot 29 september dit jaar dagelijks van 11.00-17.00 uur.


Geen opmerkingen: