maandag 14 juli 2003


Britse pubs dag en nacht open


Londen – De verplichte wettelijke sluitingstijd voor Britse pubs is verleden tijd. De koninklijke goedkeuring aan de wetswijziging die het mogelijk maakt dat pubs het hele etmaal open blijven, is er.

Frans leest zijn krantje en drinkt een pint in zijn favoriete Wetherspoons pub. Available all day every day Sinds de eerste Wereldoorlog moesten de cafés in Engeland en Wales zes dagen per week om elf uur 's avonds dicht en op de zevende dag zelfs om halfelf. Men was in die oorlogstijd bang dat de arbeiders 's morgens anders te laat in de wapenfabrieken zouden verschijnen.
New Labour verklaarde al bij het aantreden in 1997 een einde te maken aan deze archaïsche bepaling, maar had daar weinig haast mee. De Britten kunnen overigens nog niet massaal de hele nacht doordrinken. De regering moet nog een besluit nemen over de ingangsdatum. Dat wordt vermoedelijk zelfs pas 2005. Daarna mogen de gemeenten de sluitingstijden bepalen. Dat zal er wel opneerkomen dat – net zoals in ons land - de meeste pubs om één of twee uur 's nachts zullen sluiten.
Het overgrote deel van de Britten is enthousiast over de wetswijziging. Volgens een onderzoek vinden zeven van de tien ondervraagden zelfs dat de pub-exploitant naar eigen inzicht de sluitingstijd moeten kunnen bepalen. Maar lang niet alle pubeigenaren zijn blij. Veel kleine pubs vrezen dat ze het hierdoor financieel niet kunnen bolwerken. In totaal zal het langer openhouden de ruim zestigduizend pubs - geen land ter wereld heeft een zo dicht cafénetwerk als Groot-Brittannië - 350 miljoen euro extra gaan kosten. Dit betekent dat elke pint vijf pence duurder moet worden. En ook ik ben daar niet blij mee.