woensdag 5 oktober 2011

Vraagje

Geboortehuis Pablo Picasso
Malaga - Ik was 26 jaar en had nog nooit een schilderij van hem gezien toen Picasso op 92-jarige leeftijd overleed. Ik kende hem alleen van reproducties. Dat gemis heb ik later goed gemaakt. Zijn productiviteit, die hij tot op hoge leeftijd volhield, zorgde er voor dat er heel veel schilderijen door hem zijn achtergelaten. Ze zijn niet alleen te zien in verschillende musea over de hele wereld, maar er zijn zelfs drie musea helemaal aan zijn werk gewijd. Ze staan in Parijs, Barcelona en Malaga. De eerste twee bezochten we al eens. De derde hebben we nu ook te pakken. Bovendien is hier niet alleen een museum. Ook het geboortehuis van de Spaanse meester is geopend voor het publiek. We maakten er dus een Picasso-dagje van. Het Museo Picasso is gevestigd in Palacio de Buenavista in het centrum van de stad. Er zijn ongeveer 285 werken waaronder ook sculpturen en keramiek. Het geboortehuis van de beroemde kunstenaar ligt in het historische centrum van de stad langs de Plaza de la Merced, dat nu wordt gereconstrueerd zodat we er niet overheen konden wandelen. In het geboortehuis zag ik het schilderij met de duiven van zijn vader José Ruiz Blasco.
De vader van de beroemde kunstenaar was tekenleraar en conservator en bovendien zelf ook schilder. Ik heb genoten van de tentoonstelling van Picasso’s werk, maar liep toch met een vraag naar buiten. De mensen in het museum konden me niet aan een antwoord helpen. Pablo Picasso was het eerste kind van José Ruiz Blasco en María Picasso López. Dat betekent dat hij volgens het Spaanse namenstelsel waar een kind achtereenvolgens de eerste achternaam van zijn vader en de eerste achternaam van zijn moeder krijgt, Pablo Ruiz Picasso heet. Waarom is hij dan bekend onder zijn tweede achternaam Picasso en niet onder Ruiz. In het museum wist niemand het. Weet jij het?2 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens http://findarticles.com/p/articles/mi_m1272/is_n2626_v125/ai_19622634/

He was called Pablo Ruiz Picasso, but by 1901 he had dropped his father's surname in favor of his mother's. His choice probably was influenced by the fact that Picasso, a name of Italian origin, sounded more distinguished than the common Spanish name Ruiz.

Anoniem zei

Pablo Picasso was a wonderchild. When he was 16 years old, he painted this painting: http://pvdwerff.home.xs4all.nl/Picasso/htm/zijnkunst/wenn.html

Amazing!