zaterdag 8 oktober 2011

De koppen hangen er nog

Torremolinos – In Spanje hebben ze iets met stieren. Daar vertel ik niets nieuws mee. Volgens onze gids, die hier al veertig jaar woont, wordt het wel steeds minder. Vroeger ging men volgens haar veel naar de stierengevechten, maar hebben die het in populariteit inmiddels voor een groot deel verloren van het voetbal. In Barcelona hebben ze inmiddels al het laatste gevecht achter de rug. Daar worden geen stierengevechten meer georganiseerd. Stierengevechten zijn volgens veel Spanjaarden ook elders in hun land een aflopende zaak. Het behoort nu bijna helemaal tot de culturele geschiedenis en dus is het iets om over te vertellen aan toeristen. We hebben inmiddels twee arena’s bezocht. Die in Torremolinos en de arena in Ronda. In deze twee arena worden overigens nog wel stierengevechten georganiseerd.
De laatste schijnt de oudste van Spanje te zijn. Het eerste gevecht vond plaats in 1785. Op dagen dat er geen stierengevechten zijn, kun je het complex bezoeken. Levende stieren hebben we er niet gezien. Wel paarden. Er zit namelijk ook een manege in het complex. Daar worden ruiters opgeleid in de klassieke Spaanse rijstijl. Of de paarden ook een rol spelen bij de stierengevechten werd me niet duidelijk. Op schilderijen zag ik wel paarden in de arena samen stieren en stierenvechters.
In de arena van Torremolinos zag ik deze opgezette koppen van enkele stieren aan de muur van de gang naar de arena. De stierenvechters hingen ernaast. Althans de foto’s.

Geen opmerkingen: