vrijdag 14 oktober 2011

Grootheid, glorie, eeuwigheid, wereldrijk en macht

Granada – Gidsen hebben altijd gelijk. Dat komt omdat als ze het niet zeker zijn van de feiten, ze er bij zeggen: volgens de overlevering. Zo vertelde één gids aan ons dat Granada was gesticht door een van de dochters van Noach en een andere gaf de eer aan Granata, de dochter van Hercules. Beiden zeiden er wel bij ‘volgens de legende’. Daarom hebben ze allebei gelijk. Onze laatste gids in Granada beweerde dat de temperaturen die we nu meemaken, elke dag rond de 27 graden met uitlopers naar 33 en meer, eigenlijk 10 graden te warm zijn voor de tijd van het jaar. “Dit zijn de temperaturen die we normaal eind augustus hebben”, vertelde hij. Dit beweerde hij zonder voorbehoud, dus was het waarschijnlijk ook waar. Hoe het ook zij, we genieten er wel van. Het is heerlijke droge warmte.
Granada deden we op woensdag. We hadden het programma voor de dag in tweeën gedeeld. ’s Morgens de kathedraal en de basiliek en na de lunch het Alhambra. Het laatste is het waardevolste en bekendste monument van de stad. Het oogverblindende paleiscomplex verdient niet alleen meer tijd, door zijn omvang heb je die ook ruimschoots nodig. Het omvat een vesting, paleizen en tuinen, waarvan de historische en kunstzinnige waarden door de UNESCO is beloond met een plaatsing op de Werelderfgoedlijst.
In de toren van Comares
In Arabische bouwwerken is de binnenplaats de belangrijkste ruimte, leerde ik van onze gids. Dat heeft met de Islam te maken. Als ik hem goed begreep, mag je de arme mensen niet de ogen uitsteken met je welvaart. Dus maak je een mooie binnenplaats. Dat zien de armen immers nooit. Dat werd allemaal nog duidelijker in de koninklijke patio van Los Arrayanes. Die heeft een grote vijver waarin de toren van Comares en de zeven opengewerkte bogen die toegang verschaffen tot het vertrek van La Barca worden weerspiegeld. Daar zijn ook de residentie van de vier vrouwen van de sultan. Keramiek, stucwerk en mozarabische motieven versieren de ruimten. Op de wanden zijn verzen en gebeden geschreven. Onze gids wijst ons op het woord Allah. Dat komt veel voor. Het gebed dat het meeste voorkomt luidt: “Slechts Allah komt de grootheid, de glorie, de eeuwigheid, het wereldrijk en de macht toe.”

De koninklijke patio van Los Arrayanes

Tweet

Geen opmerkingen: