dinsdag 25 oktober 2011

Burcht Thurant

Cochem – In een paar blaadjes werd ons – in het Nederlands, dat wel – in het kort de geschiedenis verteld van de ‘Burcht Thurant’. We kregen het gisteren bij ons bezoek aan het kasteel uitgereikt door de vriendelijke mevrouw die ons ook de kaartjes verkocht. Heel uitgebreid vertelde het ons van de paltsgraaf die het tussen 1198 en 1206 liet bouwen. Ik zal je er niet mee lastig vallen. Ik kan het in één zin samenvatten: groot kasteel waar veel is te zien met als bonus een geweldig uitzicht over de Moezel.
Het gaat bij een bezoek aan een kasteel met kinderen om de verhalen die er spontaan boven komen. Het gaat er niet om wat er is gebeurd, het gaat om wat er gebeurd zou kunnen zijn. Een kasteel prikkelt de fantasie. De kinderen zagen zich al als ridder of jonkvrouw op het kasteel wonen. Ze keken door een luik en zagen in een kelderruimte verbleekte beenderen liggen. Wat zou daar zijn gebeurd?
In de volgende kamer zagen onze ridders en jonkvrouwen hoe mensen in de middeleeuwen werden geradbraakt. De huidige tijd werd steeds aantrekkelijker. Op een andere binnenplaats zagen we een schandblok. Dat apparaat wilden de kinderen wel even proberen. Zonder het blaadje van de mevrouw aan de entree was er al genoeg te vertellen

1 opmerking:

HennyFrans zei

Vorige week tijdens ons verblijf in Kattenes zagen we aan de overkant van ons hotel de Burcht liggen.Tijdens een wandeling zijn we daar uitgekomen.Wij vonden het de moeite waard.Fijn dat jullie dat ook vonden.