donderdag 13 oktober 2011

Nieuw museum

Malaga – In maart van dit jaar werd in Malaga het Museum Carmen Thyssen geopend. De permanente collectie omvat 230 kunstwerken die eigendom zijn van de Spaanse barones Carmen Thyssen-Bornemesza. Ze heeft ze in bruikleen afgestaan aan het museum dat haar naam draagt. De eerste tijdelijke tentoonstelling heet ‘De moderne traditie in de Carmen Thyssen Collectie’ en duurt nog tot 16 oktober. Het bevat o.a. werken van Monet, Picasso, Matisse en Miró. Je begrijpt dat wij de kans om dit alles te bekijken niet voorbij lieten gaan. Het museum ligt in de oude Arabische wijk van de stad en is ondergebracht in het zestiende-eeuwse Palacio de Villalón. Het heeft een prachtige traditionele patio met wit marmeren kolommen.
Ook zonder de schilderijen is het gebouw een bezoek meer dan waard. Het is voor dat het werd ingericht als museum helemaal gerestaureerd. Dat die klus twintig miljoen euro’s kostte, is er aan af te zien. De verzameling van de barones bevat hoofdzakelijk schilderijen van Spaanse meesters uit de negentiende eeuw aangevuld met werken van oude meesters. Overigens is niet alles Spaans zag ik. Een van de topwerken is een Christusbeeld in houtsnijwerk dat dateert uit het begin van de dertiende eeuw van een anonieme kunstenaar dat de barones in Londen kocht. Mijn belangstelling ging echter toch voornamelijk uit naar de tijdelijke tentoonstelling.
Hij is opgebouwd uit Spaanse kunst gemaakt tussen 1890 en 1960 in samenhang met internationale kunst uit Europa en Amerika uit die periode. En dat alles uit de eigen privécollectie van Carmen Thyssen. Het werk waar Corien voor staat is van Juan Gris. Het heet Seated Women en dateert uit 1917. Het geeft duidelijk aan dat Spaanse kunstenaars als Pablo Picasso, Juan Gris en Joan Miró een heel actieve rol speelden bij de overgang naar de avant-garde trends die toen opkwamen in de schilderkunst.

Geen opmerkingen: