zaterdag 23 juli 2011

Geboortehuis

Leiden - Mijn geboortehuis bevindt zich op een steenworp afstand van de Sterrenwacht in een historisch stukje van de Leidse binnenstad dat wordt begrensd door de Witte Singel en het Rapenburg. Het is een onopvallend huis in een tamelijk onopvallende straat zonder trottoirs die de Keizersstraat verbindt met de Vliet. In de straat bevindt zich wel een achttiende-eeuws monumentje. Het is de schoenmakerij van Jan Zierikzee. Hij begon hier zijn zaak in 1937. In mijn kinderjaren was het een drukke zaak met veel klanten. Na zijn dood is de winkel en werkplaats in zijn oude vorm in stand gehouden. Het is daardoor zo’n beetje het enige pand dat er nog net zo uitziet als in mijn jongensjaren. Er zijn aan het begin en het eind van de straat een paar huizen verdwenen en vervangen door nieuwe. Nieuwe huizen die overigens goed in het straatje passen.
Ook mijn geboortehuis is veranderd. Ik liet het Nienke en Dieuwertje onlangs zien. In mijn herinnering had ons huis een hele lange gang waarin met gemak een flink aantal fietsen pasten. Mijn geheugen blijkt mij op dit punt echter voor de gek te houden. Het huis is gekrompen of ik ben gegroeid, maar de gang blijkt niet zo lang te zijn als ik mij herinner. Het huisnummer is nog wel hetzelfde. De voorkamer met de schuifdeuren is verdwenen. We zagen nu een grote ruime kamer. Ook de garage is verdwenen. Er is daar nu een kamer – het raam rechts waar de damesfiets voor staat - voor in de plaats gekomen. Aanvankelijk woonden wij hier samen met mijn opa & oma en tante Jo. Onze huiskamer was boven aan de voorkant boven de voorkamer. Later nadat opa & oma met de tante waren verhuisd, werd dat mijn slaapkamer.

2 opmerkingen:

Neeltje Johanna zei

Toch was het een groot huis, met 4 slaapkamers. Voor die tijd echt niet zo gek. Een aantal jaren geleden is van de vliering een echte zolder gemaakt. Het dak is toen verhoogd. Dat was in de periode dat het een studentenhuis was. Tegenwoordig schijnt er een jong gezin in te wonen. (Ik weet dit alles van mijn vriendin Wil, die nog steeds in de Bakkersteeg woont).Doordat van de garage beneden een kamer gemaakt is, zou het nu een huis met 5 slaapkamers moeten zijn. Alleen de tuin zal wel niet groter geworden zijn. In de periode dat het een studentenhuis was, konden omwonenden een stukje tuin bijkopen van het achter gelegen gemeentearchief. (Willie heeft dat dus ook gedaan). Maar de eigenaar van het studentenhuis had daar begrijpelijk weinig interesse in. Ik vraag me trouwens wel af, waar de badkamer gebouwd is. Want die zat er in onze tijd nog niet in. Zouden ze daar misschien het balkonkamertje voor gebruikt hebben? Of de voorraadkast in de gang beneden? Ik wou dat ik er eens binnen kon kijken.

Martien zei

De badkamer is ook op de beganegrond achter de kamer waar vroeger de garage zat. Toen de garage werd verbouwd tot slaapkamer was deze bedoeld voor een gehandicapte en werd daarom de badkamer beneden gemaakt.