Van micro naar mini
Delft – Met z’n tweetjes zijn, heeft zijn voordelen. Dat besefte ik van de week weer eens toen er een brief van de gemeente arriveerde waarin op ambtelijke toon werd medegedeeld dat Delft alternerend gaat inzamelen. In het perspectief van deze brief is het dus nog beter als je alleen bent. Niet eenzaam, maar wel alleen. Je ziet uit elke brief - ook als er bezuinigingen in worden aangekondigd - kun je toch nog iets positiefs halen. Dat moet wel want de inhoud van de brief stemde me verder niet zo blij. Het alternerend inzamelen slaat op ons afval. Er zijn volgens de brief twee soorten afval: groente- fruit- en tuinafval (gft) en restafval. Dat laatste woord laat ruimte voor speculatie. Is restafval de rest van het afval of is het afval dat overblijft als het andere afval al is opgehaald?
MicrobakkenHoe het ook zij, we krijgen - gratis dat wel - nieuwe minicontainers. Die minicontainers zijn overigens 100 liter groter dan onze huidige containers. Dat zijn dan achteraf gezien ineens microcontainers. Behalve deze twee 240 liter grote bakken komt er ook nog een blauwe minicontainer voor papier. Die is overigens maar 140 liter. De inhoud maakt dus kennelijk niets uit, het is allemaal mini. Was dat maar waar! Er komen nu dus in onze rustige straat bij elke woning niet twee maar drie (mini!)bakken te staan. Waarvan er twee ook nog beduidend groter zijn. Hier heb je dan meteen ook het nadeel te pakken. De straat wordt daar niet fraaier van. Daar komt nog bij dat alterneren, betekent dat er maar één keer in de veertien dag vuil wordt opgehaald, in plaats van wekelijks. Zoals ik in het begin al zei, met z’n tweetjes zijn, heeft zijn voordelen. En stiekem meer rest- of ander afval aanbieden, kan niet. Elke bak bevat een chip en is administratief gekoppeld aan je huisadres. Het afvalophalen wordt met computersystemen gemonitord. Hoewel, misschien is geminitord nu een beter woord.
1 opmerking:
Welkom in de wereld van drie containers. Bij ons ligt er dan nog een stapel plastic zakken vol plastic naast. En papier en plastic worden maar 1x per maand opgehaald. Het kan dus nog erger!
Groetjes, SaskiavR
Een reactie posten