donderdag 7 juli 2011

Victoriaanse moordzaak opgelost

Delft – Een ‘cold case’ is een oude niet opgeloste moordzaak. Alleen door nieuw bewijsmateriaal of getuigenverklaringen kan een dergelijke zaak weer ‘hot’ worden. Politiekorpsen hebben er speciale teams voor. De moord in 1879 in Londen op de rijke 55-jarige Britse weduwe Julia Martha Thomas (foto links) is geen ‘cold case’. De zaak is namelijk indertijd door de dienders van de Engelse hoofdstad netjes opgelost. De 29-jarige huishoudster Kate Webster werd er voor gearresteerd en veroordeeld. Huishoudster Webster kreeg op een zondagmorgen na de kerkdienst ruzie met Thomas. Ze gooide haar werkgeefster van de trap en wurgde haar vervolgens. Volgens het proces-verbaal dat de politie indertijd opmaakte sneed Webster het lichaam van haar bazin daarna in stukken en kookte die. Het vet dat daarbij vrij kwam, werd als ‘varkensvet’ weer gebruikt bij het bereiden van de maaltijd voor lokale schoolkinderen. Tot zover is het al een gruwelijk verhaal, maar het wordt nog erger. De uitgekookte lichaamsdelen deed de moordenares in een koffer en gooide die in de Theems. De koffer met de gruwelijke inhoud werd later terug gevonden bij Barnes Bridge. Het enige dat ontbrak was het hoofd van Thomas. Die paste niet in de koffer. De veroordeelde Kate Webster werd opgehangen. De moordenares vertelde echter nooit wat ze met het hoofd van haar slachtoffer had gedaan. Dat geheim nam ze mee in haar graf. Het hoofd is nu teruggevonden en daarmee haalt deze stokoude moordzaak nu weer de pagina’s van de Engelse kranten. De schedel van Thomas werd gevonden in de tuin van de beroemde Engelse documentairemaker Sir David Attenborough (foto rechts). Er werd in zijn tuin gegraven om die bouwrijp te maken voor een aanbouw. Tijdens deze werkzaamheden in oktober vorig jaar werd de schedel gevonden. Door gebruikmaking van de laatste forensische technieken kon worden aangetoond dat de schedel die werd gevonden in de Londense tuin, toebehoord aan de in 1879 vermoorde vrouw. Deze Victoriaanse moordzaak kan na 132 jaar eindelijk worden afgesloten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat is het verband van de tuin van Attenbborough met de huishoudster van Thomas? Was dat soms het huis waar de weduwe woonde?
Groet, Nellie

webbeheerder zei

Het is puur toeval dat de schedel in de tuin van David Attenborough is gevonden. Zijn huis ligt dichtbij de rivier en waarschijnlijk heeft de moordenares het hoofd van haar slachtoffer daar begraven omdat het niet in de koffer paste. Omdat de huidige eigenaar een 'Bekende Brit' is, werd de vondst groot nieuws.