woensdag 9 maart 2011

Van carnaval naar carnival

Delft – Het carnaval van Rio de Janeiro is het grootste straatfeest ter wereld. Natuurlijk kunnen ze er ook wat van in de grote steden van Brabant en Limburg, maar met het carnaval van de Braziliaanse hoofdstad kan geen enkele stad concurreren. Als je de foto’s bij dit stukje bekijkt, zie je dat er behoorlijk werk van wordt gemaakt.
Maar laat je niet bedotten. Deze foto’s zijn niet gemaakt in Rio de Janeiro. Ze zijn gemaakt op het grootste carnavalsfeest van Europa en na Rio de Janeiro het grootste straatfeest ter wereld. Het zijn foto’s van het Notting Hill Carnaval in London. Dat feest wordt jaarlijks bezocht door meer dan 2 miljoen mensen. Het is het hoogtepunt van de Caribische gemeenschap van Londen.
De muziek die je daar hoort, klinkt heel anders dan in het zuiden van ons land. Hier klinkt Caribische muziek maar ook techno, jazz en house. Ook hier duurt het carnaval een heel weekend, maar zoals je ziet, zien de kostuums er een stuk luchtiger uit. Dan kan ook want het feest in West Londen wordt gehouden in augustus. De mensen eten hier dan ook geen erwtensoep en roggebrood met zult. Hier hangt de heerlijk gekruide geur, die komt van de talloze eettentjes waar je een Caribisch drankje of hapje kunt kopen. Zelf ben ik dol op ‘jerk chicken’. Je kunt het hier ook eten als het geen carnaval is. Het is pikante kip met o.a. koriander, tijm en peterselie. Ook de opgerolde pannenkoeken die we in ons land kennen als roti kun je hier eten. Als je dit jaar dus nog eens carnaval wilt vieren. Dan kan dat op het weekend van August Bank Holiday. Het Notting Hill Carnival is de moeite van het reisje zeker waard!
 

Geen opmerkingen: