donderdag 24 maart 2011

Hoe muziek je leven verandert

Veldhoven – Afgelopen zondagmiddag zaten Corien & ik met Saskia & Sander en Abel in Theater De Schalm in Veldhoven. De meisjes waren er niet bij. Tenminste niet in de zaal. Nienke, Dieuwertje en Emma zijn lid van het kinderkoor Sing4U. Dat koor gaf samen met het jeugdorkest Parnassos en het Kempisch Symfonieorkest een uitvoering van Baldus Beer, een muzikaal verhaal voor orkest, kinderkoor en verteller van componist Maarten Jense. De drie meisjes zaten daarom op het podium en niet in de zaal. De verteller was deze middag Willem Brekelmans, hoofddocent drama aan het CKE in Eindhoven. Het verhaal van Baldus Beer is geschreven door de voor zijn kinderboekenwerk enkele malen bekroonde Amsterdamse schrijver en dichter Hans Andreus.
Het verhaal vertelt hoe het rustige leventje van een vriendelijke, maar tamelijk slome beer plotseling helemaal verandert als hij in aanraking komt met de muziek. De beer woont in een oud huisje naast zijn buurman meneer Iwan Krasnowitsj. Die is heel goed in het componeren van muziek. Hij bespeelt bovendien bijna alle instrumenten, maar is vooral heel goed op de viool. Van de Minister van Alle Kunsten krijgt hij de opdracht een muziekstuk te schrijven voor viool en orkest. Krasnowitsj gaat hard aan het werk, dag en nacht. Eerst gaat het goed, maar dan lukt het hem niet meer. Gelukkig helpt Baldus Beer buurman Iwan weer op weg. Het publiek in de zaal – voornamelijk mama’s, papa’s, oma’s, opa’s, broertjes en zusjes - had een kostelijke middag. Het jeugdorkest Parnassos en het Kempisch Symfonieorkest verrasten mij. Zij spelen op een heel behoorlijk niveau. Dat bleek aan het begin van de middag al toen zij een Empire Strikes Back-medley speelden. Maar het kinderkoor Sing4U stal natuurlijk de show. Dat kwam niet alleen omdat ik enkele zangeressen in het koor een warm hart toedraag. Dat kwam ook door de voortreffelijke muzikale leiding van Guus Dohmen. Ik heb wat fragmenten vastgelegd. Het geeft een voorzichtige indruk van deze muzikale zondagmiddag.

1 opmerking:

Neeltje Johanna zei

Leuk. Zo heeft Anne-Sofie eens meegedaan aan een dansvoorstelling )16 jaar geleden. Daarin beelden ze het verhaal van Beertje Paddington uit en de verteller was...... ja, óók Willem Brekelmans.