maandag 19 juli 2010

Wat in het vat zit

Hazerswoude-Rd – Laat ik vandaag eens op een filosofisch manier tegen de dingen aankijken. Het was gisteren een warme dag en een paar glazen overheerlijke rosé hebben wel vaker een filosofisch effect op mij. Je kunt op verschillende manieren tegen het leven aankijken. Laat ik er eens twee uitpikken. Je kunt door het leven stappen als een pessimist en als een optimist. De keuze uit die twee levenshoudingen is heel essentieel voor je plezier in het leven.

Laat ik een recent voorval bij de kop pakken. Stel je wordt zestig jaar en je viert dat met vrouw – die zelf ook nog jarig is - en kinderen. Ook familie en vrienden worden uitgenodigd. Alles wordt uit de kast gehaald en het wordt een geweldige dag. Maar helaas je enige broer en zus kunnen met hun eega’s niet van de partij zijn. Die verblijven op de dag van jouw feest op een adres in Frankrijk. “Niet getreurd we halen het wel in”, denk je dan. Een pessimist reageert op een dergelijke opmerking met het Oudhollandse gezegde “Van uitstel komt afstel”. De optimist reageert op zijn manier en zegt: “Wat in het vat zit, verzuurt niet”.

Martien en Nella zijn gelukkig optimistische mensen. Zij genieten van de gedachte nog iets te goed te hebben. En gisteren was die dag. Nellie & Pieter Jan en Corien & ik reisden naar hun tuin aan het water om daar samen met hen en Denise van een heerlijke zomerse dag te genieten. Martien had een heerlijke rosé koel staan en Nella had voor een fantastische lunch gezorgd. Tussen al de lekkernijen viel in het bijzonder een heerlijk zomerbrood – waarvan we het recept nog krijgen – op dat zij geheel volgens de aanwijzingen van Jamie Oliver had gebakken.
Na de heerlijke zomerlunch zaten we nog tot het begin van de avond aan het water. De optimisten hadden gisteren opnieuw het gelijk aan hun zijde.

Geen opmerkingen: