woensdag 28 juli 2010

CTM is populair


Delft – Tijdens onze reizen naar Groot-Brittannië ontwikkelden Corien & ik een voorliefde voor curry. Het land staat namelijk vol met Indiase restaurants. Curry is veruit de belangrijkste culinaire bijdrage die immigranten aan de Britse keuken leverden. Net als bij een pakje sigaretten, zou er op het raam van een Indiaas restaurant een waarschuwing moeten staan. Curry is namelijk een soort verslaving. In Engeland eten we zonder uitzondering ten minstens één keer per week curry. Wij zijn daarin zeker niet alleen. Een derde van de Britten eet één keer per week curry. Het populairste gerecht op de Indiase menukaart is chicken tikka masala. In het pubcircuit aangeduid met CTM. Hoewel het gerecht Indiaas is, is CTM toch in het Perfide Albion bedacht.


Het verhaal gaat namelijk dat een Engelsman in de jaren zestig in zijn lokale Indiase restaurant chicken tikka bestelde. Dat originele gerecht is bereid met stukjes kip, gemarineerd met kruiden en yoghurt en gegrild boven een houtskoolvuur. Het heeft een heerlijke rokerige smaak. De bewuste Engelsman stuurde zijn bord echter terug naar de keuken. Een Brit wil namelijk jus over zijn eten. Dat beschouwt hij als zijn onvervreemdbaar recht. De chef-kok improviseerde met een blikje tomatenpuree, een blikje Campbell’s soep, yoghurt en kruiden een saus. De CTM was ontstaan en is nooit meer weggegaan. Het is nu het populairste gerecht van het Verenigd Koningrijk. De Britse supermarkten verkopen wekelijks tonnen aan CTM-maaltijden. Je hebt nu zelfs CTM-pizza en CTM-sandwiches. Ik maak het thuis ook wel eens klaar. Het recept vind je heel makkelijk met google.

Geen opmerkingen: