woensdag 30 juni 2010

Op de Nederlandse berg


Alpe d'Huez – Guido is met vrouw, dochter en schoonouders op vakantie in Frankrijk. Zijn schoonvader is een liefhebber van de fietssport. Niet alleen om naar te kijken, maar hij staat ook zelf graag op de pedalen. Toen Guido van hem hoorde dat hij de beroemde Nederlandse berg Alpe d'Huez ging beklimmen, meldde hij spontaan dat hij dan mee zou fietsen.
Ter illustratie van de omvang van deze beslissing eerst even wat gegevens over de berg en de uitdaging die hij voor fietsers heeft. Alpe d'Huez in de Franse Alpen is een wintersportoord op 1860 meter hoogte op de flanken van de berg Pic Blanc. Alpe d'Huez was 26 keer finishplaats in de Ronde van Frankrijk. De beklimming begint vanuit het dorp Le Bourg d'Oisans en telt 21 haarspeldbochten. Acht maal was een Nederlander hier etappewinnaar. Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk en Peter Winnen wonnen zelfs twee keer. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse in 1989, die na een solo over ruim honderd kilometer (over de Col du Galibier en Col de la Croix-de-Fer) met een minuut voorsprong op Pedro Delgado en Laurent Fignon aankwam. De snelste beklimming staat op naam van Marco Pantani, hij reed in 1997 in 37,35 minuten van de voet naar de top van de berg.
Tot zo ver de cijfers. Nu terug naar Guido. Ik had hem t.b.v. ODD gevraagd om een fotootje van zijn tocht over de berg. Die heeft hij echter niet gemaakt. Hij meldt: “Daar heb je ook geen energie voor onder het fietsen. Gelukkig waren er wel wat mensen onderweg die tegen betaling een fotootje maken.” Daarvan heeft hij er eentje voor ODD gedownload. Guido vindt De Alpe d'Huez een erg mooie berg: “Het beklimmen was voor mij als onervaren fietser een flinke uitdaging. Uiteindelijk heb ik het in 1 uur en 37 minuten klaar gespeeld. Mijn schoonvader deed het 9 minuten sneller. Na iedere bocht veranderde het uitzicht. Je bent al snel flink hoog wat je een perfecte blik geeft op wat je reeds afgelegd hebt. De afdaling heb ik in 20 minuten gedaan, dat is de beloning voor het harde werken.” Dit jaar komt de tour niet aan bovenop de Nederlandse berg. De berg zat voor het laatst in het parkoers in 2008. Maar Guido en zijn schoonvader hebben de traditie van de Nederlandse berg in ere gehouden en hem bedwongen.

4 opmerkingen:

Martien zei

Alleen al het bereiken van de top vindt ik een medaille waard.

Neeltje Johanna zei

Proficiat Guido en Nico! Knappe prestatie......!

Sassefras zei

Knap hoor! Ik hoop dat hij morgen nog kan lopen van de spierpijn...!

Marieke zei

Poeh, doe het je nooit en te nimmer na. Super zeg! Flitsend pakkie trouwens... heb je nu ook van die mooie fiets kuiten? Zondag even showen... ;-)