maandag 7 juni 2010

Reizen in de tijd


Rhodos – Rhodos wordt door veel vakantiegangers beschouwd als een van de mooiste steden van het Middellandse zeegebied. Samen met Kreta en Kos trekt het heel wat Nederlandse toeristen. Als je dat weet, vrees je dat het slechts een grote badplaats is met winkels, bars, restaurants en discotheken. Want dat is immers wat veel landgenoten doet besluiten naar een vakantieland aan de Middellandse zee te gaan.


Maar Rhodos is veel meer. Het eiland komt voor in de Griekse mythologie. Volgens een van de mythen verdeelde de god Zeus de wereld onder de goden, maar vergat hierbij een deel aan de zonnegod Helios te geven. Hierop rees het eiland Rhodos op uit de zee en kwam vervolgens aan Helios toe. Misschien heeft het daarom wel zoveel zonuren en trekt het zoveel zonaanbidders. In Marmaris zitten we slechts een uurtje varen met de catamaran van deze Griekse stad vandaan. Een mooie gelegenheid om een kijkje te gaan nemen op het eiland van de zonnegod. Onderweg naar het eiland bewonderen we dolfijnen die door de snelle boot worden ingehaald. Een fascinerend gezicht om de dieren steeds boven water te zien verschijnen. We besluiten ons rondje door de stad te beginnen in het nieuwe gedeelte en dan langzaam af te dalen naar de oude stad van Rhodos.


We maken een wandeling over de middeleeuwse stadsmuren waarop je op veel plaatsen een prachtig uitzicht over de stad hebt. Al meer dan 2400 jaar wonen hier mensen. We nemen natuurlijk ook een kijkje in het paleis van de grootmeesters. De hoofdpoort met de tweetorens is indrukwekkend, net als de binnenplaats en de Medusakamer. Na een verfrissing op een terras lopen we door de ridderstraat. Hier staan de herbergen van de ridders. Als tijdreizigers lopen we nu plotseling in de middeleeuwen.

Geen opmerkingen: