donderdag 3 juni 2010

Dansen doe je met je buik


Marmaris – Zondagavond zijn Corien & ik naar een Turkse avond geweest. Dat is een avond met traditioneel Turks eten en Turks vermaak. De avonden worden speciaal voor de toeristen georganiseerd. Er staan tafels voor acht personen rond een grote dansvloer. Terwijl obers eten en drinken naar de tafel brengen, kijk je naar wat er op de dansvloer wordt gedaan. Een orkestje zorgde voor de traditionele Turkse muziek. Zoals viel te verwachten werd er veel gedanst. In de eerste plaats zijn er meisjes die buikdansen. Ze doen het alleen, ze doen het met zijn tweeën en ze doen het in groepjes. Er was zelfs een mannelijke buikdanser. Hij kon achterovergebogen een stok op zijn bewegende buik laten dansen. Heel knap, maar ook wel wat bizar.


Er werden ook een groot aantal volksdansen uitgevoerd. Mannen en vrouwen in groepjes die ingewikkelde patronen draaien op de dansvloer. Natuurlijk werd ook het publiek uitgedaagd om mee te doen. Er was zelfs een wedstrijdje buikdansen tussen drie meisjes uit het publiek. Een meisje uit Polen, een meisje Italië en een meisje uit Engeland. Het Britse meisje bakte er niet veel van. Volgens mij had ze al na twee stappen spijt dat ze zich door haar moeder had over laten halen om mee te doen. De ander twee meisjes deden het redelijk. Uiteindelijk won de Italiaanse. De dansen die de mannen alleen uitvoerden leken op gechoreografeerde zwaardgevechten. Er werd woest met grote zwaarden op elkaar ingehakt zonder dat er gewonden vielen.


Ook vuurspuwen hoorde er op een gegeven moment bij. Tussen de diverse acts maakte een fotograaf plaatjes van de gasten. De mannen met de buikdanseres en de vrouwen met de mannelijke buikdanser. Tegen het geringe bedrag van 5 Turkse lire waren de foto’s aan het eind van de avond beschikbaar. Om het milieu niet verder te verontreinigen, hebben wij de foto’s niet eens laten maken. Dan behoeven ze aan het eind van de avond ook niet onverkocht te worden weggegooid.

Geen opmerkingen: