donderdag 24 juni 2010

Niet alles aaien


Courtils – Op vijf minuten rijden van ons logeeradres in Courtils ligt het stadje Beauvoir. Daar bevindt zich Alligator Bay. Zoals de naam reeds doet vermoeden, zitten daar vooral krokodillen en soortgenoten. Op het foldertje dat we een paar dagen geleden in een vvv-kantoor kregen, wordt het omschreven als ‘Ingroyable’. Dat is nog eens een aanbeveling. Het is een dierenpark waar behalve krokodillen ook schildpadden, slangen en varanen verblijven. Wij bezochten het ‘Parc Animalier’ dinsdagmorgen. Achter de kassa van het park troffen wij de eigenaresse. Een magere vijftiger in een groene jurk. Voor de grap vroeg ik haar wijzend op het krokodilletje op mijn Lacosta shirt of ik daarmee korting kreeg. Ze toverde een wat waterige glimlach op haar gezicht. Mijn mislukte kwinkslag leverde geen korting op, maar ontlokte wel een verhaal. Het bleek dat modefabrikant Lacosta hen indertijd voor de rechter had gedaagd omdat in het logo van het dierenpark een krokodil staat. Het dier lijkt niet op de krokodil met de kromme staart van Lacosta, maar is wel onmiskenbaar een krokodil. Het kostte hen een hoop moeite en gedoe om hun gelijk te krijgen. “Toen we hadden gewonnen, heb ik meteen het Lacosta shirt van mijn man weggegooid”, zei ze met een triomfantelijke grimlach.


In het begin van het park tref je eerst schildpadden in alle soorten en maten. Sommige van de dieren mag je heel dicht naderen en zelfs aanraken. De grote herbivoor waarmee Corien op de foto staat, is volgens het bordje een tortue sillonnée. Toen twee dieren begonnen te ‘stoeien’, zagen we dat de onderkant al net zo hard is als de bovenzijde van het schild.


Ook in het verblijf van de krokodillen kun je de beesten tamelijk dicht naderen. Maar aaien is hier natuurlijk geen optie. In de ruimte waar het contant 37 graden Celsius is, verblijven ongeveer 200 exemplaren. Grote en kleine. De dieren doen niet veel meer dan liggen en wachten. Even later zagen we op een film dat deze flegmatieke dieren als ze de kans krijgen wel een complete gnoe opeten. Ook de slangen en de varanen een deur verder springen en raggen niet bepaald door hun kooi. Eigenlijk zit er nog het meeste leven in de schildpadden.

Geen opmerkingen: