zaterdag 19 juni 2010

Humor is relatief


Courtils – Samen met Pieter Jan keek ik donderdag naar de wedstrijd van het Franse nationale elftal tegen de beste elf van Mexico. In een zaaltje boven het restaurant was een groot scherm opgesteld waarop voetballiefhebbers de wedstrijd konden volgend. Wij verwachtten dat de Fransen na het vorige gelijk spel nu orde op zaken zouden stellen en de drie punten veilig stellen. Vanaf het eerste moment maakten de Fransen op ons geen grote indruk. Wij zagen dat het juist Mexico was met de uitblinker Salcido van PSV die de wedstrijd dicteerden.


Een jonge Fransman die met zijn Engelse vriendin de wedstrijd volgde, sloeg de handen voor zijn ogen toen de Mexicanen geheel verdiend de leiding namen. “Het is nog niet afgelopen”, verzekerde hij ons. “Het komt nog goed”, zei hij luid. Meer tegen zichzelf dan tegen ons. Ze vriendin lachte zenuwachtig. “Don’t worry”, giechelde ze tegen hem. Hij deed het duidelijk wel. En terecht want het werd nog erger. De Fransen kregen een pak slaag van de Mexicanen. Donderdagmorgen lieten de kranten er geen misverstand over bestaan. Het Franse voetbal had schipbreuk geleden. In het winkelcentrum vlak bij ons kon je op de foto met het Franse elftal. Er was niet veel animo meer voor. Corien wilde de Blauwen nog wel even opbeuren en liet een foto maken met de voetbaltrots van Frankrijk.


“Er zijn belangrijker zaken in het leven dan het verlies van een voetbalwedstrijdje”, merkte ik zo troostrijk mogelijk op tegen een middelbare Fransman in korte broek die naar ons keek.
“Noem er dan eens een”, wilde hij weten.
“Je kunt ook winnen”, glimlachte ik. Aan zijn blik dacht ik af te lezen dat hij mijn gevoel voor humor niet deelde. Maar ach ook gevoel voor humor is relatief

Geen opmerkingen: