zondag 7 februari 2010

‘Hun zijn beter als ons’

Veldhoven – Samen met je kleinkind een boekje lezen is leuk. Abel geniet er erg van. Als hij ziet dat oma ’s morgens de krant leest, staat hij meteen naast haar. Hij wil samen met zijn oma lezen, want samen lezen is leuk. Plaatjes kijken en vertellen wat je ziet. Samen een boekje lezen is niet alleen plezierig, het is ook belangrijk voor zijn ontwikkeling. Oma wijst op de plaatsjes en prikkelt de fantasie van Abel door vragen te stellen. Niet alleen de foto’s zijn leuk voor Abel. Ook de advertenties zijn amusant. Daarin ziet hij voorwerpen die hij kent. Abel herkent spruitjes en worteltjes en ook de vis en de appels.

Abel herkent een schoolmeester.

Dan ontdekt Abel een foto van een meester die op een schoolbord schrijft. Er staat ‘Hun zijn beter als ons’ op het bord. Oma verslikt zich bijna in haar kopje koffie en leest het niet voor. Even verder staat: ’Hun zijn groter als dwergen en de enigsten die geloven in kabouters’. Misschien gelooft Abel ook wel in kabouters, maar oma Corien leest de zin met de drie hemeltergende fouten toch niet hardop. Toch behoef je niet boos je abonnement op te zeggen. De krant weet beter. Het artikel gaat juist over de verschuivingen in het Nederlands. In de toekomst zou de zin over de dwergen correct kunnen zijn. Taalwetenschappers van de Nijmeegse Radbout Universiteit hebben onlangs ’hun hebben’ min of meer goed gekeurd. Het is volgens hen nog slechts een kwestie van tijd voordat ’hun hebben’ algemeen geaccepteerd is. Voor het zover is, gaan wij enthousiast al voorlezend door met de taal- en spraakontwikkeling van onze kleinkinderen. Elk beetje helpt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien is het zelf ook wel goed geen fouten te maken in de stukjes dus: schrijf in het vervolg Radbout maar met een d dan hebt u het werkelijk over de Radboud Universiteit in Nijmegen.