donderdag 11 februari 2010

Wie volgt Aad


Delft – Op 5 maart opent het Letterkundig museum in Den Haag weer de deuren. De verbouwing die 3 jaar duurde, is dan afgerond. De nieuwe permanente tentoonstelling heet: Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur.
Ter gelegenheid van deze nieuwe tentoonstelling over de honderd belangrijkste dode schrijvers uit Nederland en Vlaanderen vanaf de middeleeuwen tot nu reist Aad Meinderts, de directeur van het museum, deze maand langs hun graven. Als eerbetoon legt hij een witte roos op elk van de graven. Een ‘toevallige’ voorbijganger van het kerkhof mag een zorgvuldig uitgekozen fragment uit het werk van de betreffende auteur voor lezen.


Meinderts reist voor de tentoonstelling niet alleen door Nederland en België, maar legt ook rozen in Jeruzalem (Jacob Israël de Haan), Bazel (Erasmus), Auvers-sur-Oise (Vincent van Gogh), Bergen Belsen (Anne Frank), Formentera (Bert Schierbeek), Suriname (Albert Helman), Ghana (Willem Godschalck van Focquenbroch) en Greystones (Marten Toonder). De bijzondere verhalen die tijdens de literaire pelgrimage aan het graf worden verteld, vormen de literatuurgeschiedenis die in het museum vanaf 5 maart is te bewonderen. Via Twitter is de reis te volgen. Ook op wievolgt.com vind je een reisverslag in woord en beeld. Ik zal na 5 maart ook op reis gaan. Naar het Letterkundig museum in den Haag.

Geen opmerkingen: