vrijdag 19 februari 2010

Jonkvrouw Benthe bezoekt huwelijk

Delft – Het jaartal is 1460. Op kasteel Dever trouwt ridder Jan van Duivenvoorde met jonkvrouw Clara van Haaften. Benthe wilde wel eens zien hoe ter ere van het huwelijk door de kasteelheer een toernooi wordt georganiseerd. Samen met Benthe bezocht ik dus het Legermuseum om de tentoonstelling hierover te bezoeken. We ontdekten dat het gonsde van de voorbereidingen voor de feestelijkheden.

Bij de voorbereidingen voor de feestelijkheden.

We zagen dat in de keuken de lekkerste gerechten werden klaargemaakt. Gerechten waarvan Benthe blij was dat die niet bij ons op het menu stonden. De prachtige jurk en het indrukwekkende hoofdgewaad van jonkvrouw Clara vielen wel bij haar in de smaak. Ridder Jan werd in zijn harnas geholpen. Benthe wilde zelf ook wel eens voelen hoe zwaar een dergelijke ridderhelm is. Toen toernooiridder Allaerts haar uitdaagde voor een steekspel aarzelde ze toch niet.

Zo’n helm is nog behoorlijk zwaar.

Ze klom op het paard om het op te nemen tegen de jonge vechtjas. We dwaalden daarna nog even door het museumkasteel. Het was de dag van het huwelijk en het wemelde van de ridders, jonkvrouwen, minstrelen en narren. We luisterden naar de middeleeuwse muziek op het kasteel. De geuren uit de middeleeuwse keuken lieten we aan ons voorbij gaan. Een fruitig flesje Fristi hadden ze in 1460 nog niet. Ook gevulde koeken zagen we niet op de tafel van de ridders. Daar moesten we dus even voor naar het restaurantje van het museum. Een verstandig besluit van jonkvrouw Benthe.

Geen opmerkingen: