dinsdag 9 januari 2007

Op groepsfoto’s valt veel te zien


Delft – Het maken van een groepsfoto is al heel oud. In de eerste dagen van de fotografie was het reeds heel populair om een groepsfoto te maken. Er werd toen nog weinig gefotografeerd. Je moest er zelfs voor naar een fotograaf. Vaak waren dat rondreizende fotografen die de plaats van kunstschilders hadden ingenomen om mensen te vereeuwigen. Deze rondreizende fotografen namen hun apparatuur inclusief een tent als donkere kamer mee op reis.

 Corien & ik met onze kleinkinderen bij de open haard.

Men maakte dus uitsluitend portretten en groepsfoto’s. Gewone kiekjes kwamen pas in zwang toen het fototoestel ook binnen bereik van de gewone man kwam. De rondreizende fotograaf was daarmee overbodig geworden. Er kwamen een fotowinkels waar je kon worden vereeuwigd. Maar ook in de tijd van de fotorolletjes was het fotograferen nog niet echt iets voor iedereen.

 Een recente groepsfoto van Margriet en Pieter, met hun kinderen en kleinkinderen, ter gelegenheid van hun huwelijksjubileum. Op de achterste rij v.l.n.r.: prins Floris, prinses Aimée, prinses Anita, prins Pieter Christiaan. Op de middelste rij: prinses Annette, prins Bernhard jr., prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, prins Maurits met Felicia en prinses Marilène. Op de voorste rij v.l.n.r.: Samuel, Lucas, Isabella en Anna (Samuel en Isabella zijn kinderen van Bernhard jr., Lucas, Anna en Felicia zijn kinderen van Maurits).

Pas in het digitale tijdperk is de fotografie echt gedemocratiseerd. Iedereen maakt foto’s, verstuurt die per e-mail of zet ze op een internetsite. Dat het niet altijd even gemakkelijk is om een groep mensen perfect op de foto te krijgen, merken we elk jaar als de traditionele foto voor de kerstkaart wordt gemaakt. Eerst moet er een locatie worden uitgezocht, dan een datum geprikt waarop iedereen kan en tenslotte moet er een originele opstelling worden bedacht. Ook in andere families maken ze groepsfoto’s. Een huwelijksjubileum is een mooie gelegenheid om eens met de hele club op de foto te gaan. Dat vonden ook prinses Margriet en prof. mr Pieter van Vollenhoven. Zij behoefden niet zo lang naar een locatie te zoeken, maar namen plaats op de trap van hun woning in Apeldoorn. Zo heeft iedereen z’n eigen clubje voor de foto.
Heb jij ook een fraaie groepsfoto van jouw clubje? Stuur hem dan maar naar ODD. Dat kan van alles zijn. Je gezin, je familie, je broers en zussen, je collega’s, het voetbalelftal, de nudistenclub, de hockeyclub, de gasten op je huwelijksfeest of de carnavalsvereniging. Bedenk zelf ook maar een groepje. We zijn benieuwd, want op groepsfoto’s valt altijd veel te zien.

Geen opmerkingen: