woensdag 31 januari 2007

Kijkje in tijdschriftenspiegel


Den Haag – Dat tijdschriften de spiegel van de samenleving vormen, zagen Corien & ik afgelopen weekend in de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag, op de tentoonstelling Magazine! Over elk onderwerp bestaat er wel een tijdschrift. De uitgevers van elk verschenen boek, tijdschrift en dagblad schenken een exemplaar aan de KB. Op die manier ontstond een collectie van achttien strekkende kilometers tijdschrift. Uit deze oceaan van papier is de tentoonstelling samengesteld. We zagen aan de hand van zo’n duizend papieren covers en bladzijden en 2500 pagina's via computermonitoren hoe onze maatschappij en de tijdschriften in dik 150 jaar zijn veranderd. De tentoonstelling heeft een hoog ‘O ja, weet je nog’ gehalte. Dat geldt voor alles of je nu een blik werpt in een Margriet uit 1955, De Lach en Gandalf uit de jaren '50 en '60, een willekeurige Donald Duck of een pornoblaadje uit de jaren '70, het ontlokte me steeds een glimlach en de gedachte: ”O ja, dat was toen...”

Op de tentoonstelling Magazine!.

Tijdschriften weerspiegelen de samenleving. Alles wat in de maatschappij gebeurt, vind je uitvergroot terug in tijdschriften. Zo krijg je op de tentoonstelling bijvoorbeeld aan de hand van tijdschriften een beeld van de emancipatiebeweging. Damesblad Libelle zette in 1962 nog een huisman op de cover met de woorden: 'Wat moeten we met zo'n man!'. Acht jaar later mocht vrouwenbeweging 'Dolle Mina' een eigen Libelle-bijlage maken. Ik zag naast een Hollandsche Revue uit 1919 een editie van Opzij uit 1975 hangen. De eerste met een tabel over mogelijke meisjesberoepen, in die tijd revolutionair. Apothekersassistente was een typisch beroep voor meisjes, schreef Revue, net als tandartsassistente en logopediste. Ruim vijftig jaar later kopte Opzij: 'Op eigen benen. Alles over vrouwen en zelfstandigheid'. Tijdschriften hebben ziekten bespreekbaar gemaakt en taboes doorbroken. Viva schreef als eerste over ongewenste intimiteiten op het werk.

Tijdschriften weerspiegelen de samenleving. Alles wat in de maatschappij gebeurt, vind je uitvergroot terug in de bladen.

De tijdschriftenwereld in de Koninklijke Bibliotheek is fraai vormgegeven. In de bladenzaal rond het thema 'mens en maatschappij' zijn een slaapkamer, keuken en badkamer vol tijdschriften gebouwd. Sportbladen zijn te bekijken vanaf een tribune en het Koninklijk Huis heeft een eigen kamer, met tijdschriften die over affaires rond de Oranjes gaan. Andere thema's zijn rampen en oorlogen, vrije tijd en gezin. Het einde van de tentoonstelling vond ik heel verrassend. Het is een zogenaamde peepshow, waar de seksbladen te bekijken zijn.

De tentoonstelling is nog tot vier maart te bezoeken, op dinsdag tot en met zondag, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Geen opmerkingen: