maandag 8 januari 2007

In voor– en tegenspoed


Delft – In het huwelijk moet je elkaar steunen in voor– en tegenspoed. Juist als het wat minder gaat met je partner moet je er voor haar of hem zijn. Tegenslag op het werk, op de club, etc, toon belangstelling en geef steun. Een recent onderzoek heeft nu aangetoond dat het nog veel beter voor je relatie is als je dat juist doet in voorspoed. Is je partner bevorderd, juich dan voor hem. Is hij de held van de voetbalclub, toon je trots. Is zij de knapste tijdens het Nationaal Dictee, toon je oprechte bewondering. Psychologen beweren namelijk dat de manier waarop je reageert als je partner een triomf behaalt, belangrijker is dan jouw steun bij tegenslag. Onderzoekers van de California Univerity volgden 79 stelletjes. Zij ontdekten dat de manier waarop koppels reageren op het succes van de partner – met opgewonden kreetjes of een alleen passief knikje – heel cruciaal is in het opbouwen of ondermijnen van de onderlinge band.

Steun je partner vooral in voorspoed.Dit is American Gothic van Grant Wood. Het schilderij deed heel wat stof opwaaien toen het in 1930 voor het eerst tentoon werd gesteld op The Art Institute of Chicago. Het won daar een prijs van 300 dollar. Let vooral op het raam in de boerderij. Daaraan dankt het schilderij zijn naam.

In een artikel in The Journal of Personality and Social Psychology, lichten zij het onderzoek toe. Ik lees dat stellen die zes maanden samen waren, gevraagd zijn om elkaar positieve of negatieve ervaringen uit het recente verleden te vertellen. Die gesprekken werden gefilmd en geanalyseerd. Twee maanden later bezochten de onderzoekers de stellen opnieuw en ontdekten dat de mensen die openlijk enthousiast hadden gereageerd op het succes van hun partner meer kans hadden om samen te blijven dan degene die onverschillig of negatief hadden gereageerd.
“Als je steunt zoekt van je partner gebeurt er veel meer met je dan wanneer het gaat om het delen van goed nieuws. Bij succes staat immers je ego op het spel”, legt onderzoekster Shelly Gable in het artikel uit.

Geen opmerkingen: