maandag 6 november 2006

Creamarkt groot succes


Beek en Donk – De creamarkt en de opendag van De Egel zijn gisteren een groot succes geworden. Het was druk in de winkel en op de Schuurherd daarachter. Niet alleen met kijkers, maar ook met kopers. Dat begrijp ik helemaal, want er waren erg veel mooie dingen te zien en aan te schaffen. Ik zag opmerkelijk keramiek, kettingen, kunstzinnige groendecoraties, schilderijen met allerlei materiaal daarin verwerkt, houten speelgoed, poppenkleertjes, verkleed- en carnavalskleren en nog veel meer. Corien & ik zijn er met Sander & Saskia en hun grut ook een kijkje wezen nemen. We gingen ook met een paar leuke zaken naar huis. Er was bovendien koffie en zelfgemaakt appelgebak. En omdat er ook heel wat familie was, kregen we ook een beetje een reüniegevoel.

Riet is een van de oprichters van De Egel.

Ik sprak er uitvoerig met Riet en Marie-Louise over het ontstaan van De Egel. “Twintig jaar geleden”, vertelde Marie-Louise, “kwamen er een aantal creatieve vrouwen uit Beek en Donk bij elkaar. Zij richtten het vrouwencollectief op”. Haar schoonzusje Riet was een van die oprichters van het vrouwencollectief.

Marie-Louise legt Corien en Saskia het een en ander uit over haar werk.

“Het was ook de bedoeling om de eigengemaakte spullen in een winkeltje te verkopen”, legde Marie-Louise verder uit. “Ook andere creatieve mensen kunnen daar hun eigengemaakte spullen verkopen. Er zit een klein bedrag op de prijs van de artikelen om het in stand houden van de winkel mogelijk te maken”, voegde Riet toe aan het relaas van Marie-Louise. Ook van haar man Bas waren producten van huisvlijt te bewonderen. Zo stond er een lange door hem gemaakte tuintafel waarop Riet een aantal van haar artikelen had uitgestald.

Bas met zijn kleinzoon Grad.

Ieder jaar houden ze begin november een verkooptentoonstelling. “Dit jaar is die wat groter dan gewoonlijk om het jubileum te vieren”, vertelde Riet. “Ter ere van het 20-jarige bestaan hebben ze ons groepje uitgenodigd om meer van onze creatieve producten te laten zien”, vulde Marie-Louise aan. Dit groepje bestond oorspronkelijk uit Riet en haar vriendinnen Berdie en Clasine. Zij begonnen met een cursus kantklossen. Na het beëindigen van die eerste cursus gingen de dames door en bleven elke woensdagavond bij elkaar komen. Dat doen ze nog steeds. Overigens niet alleen om te kantklossen. De creatieve vriendinnen hebben ook cursussen gevolgd op het gebied van zijdeschilderen, quilten, schilderijen maken van zelfgeverfde stoffen en nog veel meer.

Piet schudt Corien de hand. De lange tafel op de voorgrond is een werkstuk van Bas. Op de tafel staan allerlei producten van zijn vrouw Riet.

“Ik ben er pas later bij gekomen”, legde Marie-Louise uit. Corien en Saskia lieten zich uitvoerig voorlichten over de diverse creatieve technieken en bewonderden met de kunstenaressen de resultaten. Inmiddels ontstond er een heel groepje familie op het terras van de creamarkt en wisselden we ook nog het nodige nieuws uit over kinderen en kleinkinderen. Ik zou volgend jaar november zeker eens langs gaan.

Geen opmerkingen: