zaterdag 11 november 2006

Blijf gezond met walnoten


Mijn spruiten met walnoten.Delft – Je kunt op internet een excuus vinden voor al je geneugten. Corien & ik houden van walnoten en wat denk je? Walnoten zijn nog beter tegen hart- en vaatziekten dan olijfolie. Dat is goed nieuws voor walnotenliefhebbers. Er wordt altijd beweerd dat de mensen in het Middellandse zeegebied zo gezond zijn omdat ze veel olijfolie gebruiken. Nu blijkt dat het de walnoten zijn. Deze noten houden je slagaders nog beter flexibel dan olijfolie. Dit blijkt uit een Spaanse studie die is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology. De walnoten vergroten de elasticiteit van slagaders dankzij de onverzadigde vetzuren die ze bevatten.
Corien & ik eten zoveel mogelijk mediterraan om de kans op hart- en vaatziekten en de hoeveelheid cholesterol in het bloed te verlagen. Ons dieet is rijk aan granen, vis, groenten, peulvruchten, noten, olijfolie en arm aan melkproducten. Elke avond neemt Corien de mand met walnoten op schoot en pelt een handje vol. Ook heel lekker bij dat andere medicijn: een glas rode wijn.

 Elke avond neemt Corien de mand met walnoten op schoot en pelt voor haar en mij elk een handje vol.

Ook onze Nederlandse gerechten zijn door mij tegenwoordig enigszins mediterraan gekleurd. Wij eten spruitjes nu met olijfolie en walnoten uit de wok. Dat klinkt misschien op het eerste gezicht wat vreemd, maar wij vinden het heerlijk. Voor de ODD'ers die het willen proberen volgt hier het recept.
Dit zijn de ingrediënten: 450 g spruitjes, 1 teentje knoflook, twee eetlepels walnoten, zout, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels magere spekblokjes en een lepel verse tijm. Verder wat peper naar smaak.
Spruitjes schoonmaken en wassen. Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden. Walnoten in stukjes breken. In bodempje water met zout spruitjes ongeveer 4 minuten koken. Spruitjes afgieten boven zeef en met koud water afspoelen. Dan de olie in de wok verhitten. Spekblokjes ongeveer 1 minuut al roerend uitbakken. Met schuimspaan uit pan scheppen. Spruitjes ongeveer 2 minuten op halfhoog vuur roerbakken. Walnoten en knoflook zo ‘n 30 seconden meebakken. Tijm en spekjes erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Ik serveer het met gebakken aardappelen.

Geen opmerkingen: