zaterdag 26 januari 2002"Hoog tijd voor een krachtig nee"


Helmond - Er zijn in het Helmondse theater ‘t Speelhuis heel wat kluchten op gevoerd. Nu speelt het theater zelf de hoofdrol in een Helmondse klucht. De bijrollen zijn voor de lokale politieke giganten van dit gezellige Brabantse plaatsje. De honderden leden van muziekverenigingen en toneelgezelschappen beginnen overigens nu pas te beseffen dat zij niet slechts figuranten zijn, maar een duidelijke rol kunnen opeisen.

Misverstand
Van de week meldde de fractievoorzitster van de lokale afdeling van het CDA, tot verbazing van vriend en vijand, dat zij de discussie over de circusopstelling van ‘t Speelhuis weer wilde openen. Twee CDA-wethouders haasten zich daarop om met een persverklaring naar buiten te komen. Het CDA-standpunt is volgens hen niet gewijzigd. "Het is een misverstand", vinden de CDA-bestuurders. Zij vinden nog steeds dat er snel gesloopt moet worden om plaats te maken voor een professioneel en comfortabel theater.

"Wij zijn oenen"
Het Overlegorgaan Helmondse Muziekverenigingen (OHM) mengt zich nu pas in de discussie. Niet bepaald een snelle reactie. Secretaris Sjef Warmerdam van het OHM vindt dat ook, maar zegt: "Een Helmonder is altijd te laat". Het OHM doet een oproep aan de politiek om rekening te houden met de vele muziekverenigingen in hun plaats. De secretaris begrijpt dat hij eigenlijk te laat is en dat ingrijpen bijna niet meer kan. "We zijn natuurlijk oenen", geeft hij dan ook toe in de lokale krant. Het OHM vindt dat eerst de wensen van de klanten van het theater moeten worden geïnventariseerd. Veel lokale verenigingen zoals Fanfare Stiphout, Kolok, Genesius en Phileutonia maakten in het verleden gebruik van ‘t Speelhuis en zorgden voor volle zalen. "Van de een op de andere dag zijn de verenigingen eruit gezet", meent Warmerdam. "Is dat nou de manier waarop je met Helmondse cultuur omgaat", vraagt hij zich verwonderd af.

Niks geleerd van verleden
Ook Els van der Weijden, die heel wat avondjes in het publiek zat als er een opvoering werd gegeven in ‘t Speelhuis, draagt bij aan de discussie. Zij schrijft in de lokale krant:
"Waarom al dat gekrakeel rondom ‘t Speelhuis? Wat wil wethouder Prinsen? Een grote zaal? Aanzien? Gelijk?
Groot zal de zaal niet worden na een verbouwing, wel wordt er iets unieks vernietigd. Wie wil dit en waarom? Het zou te duur zijn om de ‘en ronde’ te behouden. Geld kan en mag de reden niet zijn. Hebben we dan niets geleerd in het verleden van al die anti-Traverse-protesten? Deze werden ook genegeerd en daarom hebben we nu een Bureau van Riek nodig om het weer terug te draaien. En kijk naar al die marktprojecten, handen vol geld heeft dat gekost en nog steeds.
Als geboren en getogen Helmondse vind ik het hoog tijd om hier een krachtig nee te roepen en vele Helmonders met mij. Durf anders een referendum aan, midden op de markt op zaterdag, en kijk wat we willen. Deze besparingstip mag Helmond gebruiken om samen met nog wat sponsors een multifunctionele grote zaal te bouwen tot volle tevredenheid van iedereen. En Helmond behoudt iets unieks in het centrum".


't Speelhuis.