vrijdag 11 januari 2002

Harry Potter in vrouwenkleren
Delft – Ik schreef het al eerder. Het is uitermate riskant om je mening te geven over de kleding van een vrouw. Of het nu je partner, een ander familielid of een collega is. Je doet het nooit goed. Ik heb een tip. Zo lang je nog in de winkel bent, kun je nog onbekommerd zeggen wat je er echt van vindt. Zodra de kleding echter niet meer geruild kan worden, kun je commentaar beter achterwege laten. Om kleding valt niet te lachen. Zeker niet wanneer je mening wordt gevraagd.
De Amerikaanse modecriticus Richard Blackwell denkt daar anders over. Hij vindt dat je hardop kan lachen om kleding. Hij publiceert elk jaar een lijst van de slechts geklede vrouwen.
De 57-jarige bitse Britse Anne Robinson - presentatrice van ‘The Weakest Link’ - is door hem uitgeroepen tot de slechtst geklede vrouw van 2001. Volgens de Amerikaan is zij ”de zwakste schakel van de mode” en lijkt zij op Harry Potter in travestie. Daar zal Anne wel even van naar adem hebben moeten snakken. Ik zag haar overigens onlangs ook nog op een andere lijst. Daar stond ze op de tweede plek. Het was de lijst van rijkste inwoners van Groot-Brittannië. Dus mijn medelijden is weer snel voorbij.
Het tieneridool Britney Spears zakte dit jaar terug naar de tweede plaats. Blackwell noemt haar: “een slap aftreksel van Madonna op een zeer slechte dag”. De derde plaats was voor de Franse actrice Juliette Binoche. Hij noemt haar ”een haute couture catastrofe”. Op vier staan de drie zangeressen van de Amerikaanse r&b-groep Destiny's Child. Verder prijken de namen van de zangeres Björk en de ‘beste vriendin’ van Prins Charles, Camilla Parker Bowles op de lijst. De laatste heeft volgens Blackwell de “stilistische uitstraling van een ingezakte Yorkshire Pudding”.
Blackwell luidt al sinds 1960 het nieuwe jaar in met z’n lijst van slechts geklede vrouwelijke beroemdheden. Waarom?
Zelf zegt hij er dit van: “Much to my surprise, people listened, looked, and thank God - laughed. What the list does, on some sort of sequined level, is to chronicle pop culture, comment on current trends, poke fun at pomposity, ridicule arrogance and point the finger at the ones who deserve it most. Enjoy the lists”.
Dat zullen we dan ook maar doen.

Geen opmerkingen: